fredag 26 juli 2019

Det man inte anar av Stefan Åberg


Jag har tidigare läst Kärleken kommer och kärleken går av Åberg. En bok jag uppskattade mycket. Det gör jag med den här boken också, även om jag inte blir lika tagen den här gången, tyvärr. Mycket beror på ämnet. Jag är långt ifrån intresserad av travsport eller betting och därför har jag också ett avstånd till en stor del av handlingen. Å andra sidan saknar jag även ett djup och större samvaro mellan de olika händelserna i boken. Nu känns det lite som två parallella händelser, oberoende av varandra - även fast de har så stor betydelse för varandra, egentligen. Tyvärr märks inte det tydligt i det tidiga skedet, vilket jag skulle önska. Allt för att handlingen ska bli spännande.

Jag tycker att Åberg målar upp gestaltningen på ett trevligt sätt, men jag saknar trots det ett djup. Jag känner ingenting vid ett viktigt avgörande i boken (kan inte skriva vad på grund av spoiler) och det gör mig förvirrad och förtvivlad, för jag vill känna med karaktärerna jag läser om.

Jag tror ändå att andra kommer att uppskatta boken mer än jag gör. Har man erfarenheter av PTSD, travvärlden och spelberoende är boken en given läsning.

Erika älskar Victor och bandet till dottern Camilla har kanske blivit ännu starkare eftersom hon nästan gett upp hoppet om att någonsin få ett barn. Hon uppmuntrar Victors samvaro med travgänget, men om han inte tar tag i sitt okontrollerade spelande vet hon inte hur det ska gå.Arbetet på SOS-Alarm är krävande och oron över moderns tilltagande demens ett ständigt bekymmer.  Hur kommer Pawel, den mobbade elvaåringen som utan egen vilja hamnar i gänget som snattar och bränner bilar, att  påverka Erikas liv?Samtidigt sprider överfallet som inträ? ade tre år tidigare sin skugga över hennes tillvaro. Men är det verkligen samma man som ligger bakom när det värsta inträ? ar? Eller är det arbetet på SOS-Alarm, där hot hela tiden förekommer, som nu gör intrång i hennes privata sfär?Det man inte anar är en fristående uppföljare till Vid fyrtio börjar livet och Kärleken kommer och kärleken går.


Stefan Åberg
Det man inte anar
Vulkan förlag
ISBN: 9789188949639
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

  1. Den boken låter det som om jag hade struntat i att läsa ut...

    Ha en fin fredag! :-)

    SvaraRadera
  2. Hoppsan, min kommentar försvann visst. Jag tror inte boken är något för mig heller.

    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.