torsdag 6 juni 2019

Utmattningens labyrint av Ulrika Malmesved och Antonio Alonso-Villaverde Lozano


Sedan jag själv varit sjukskriven för utmattningssyndrom två gånger (första gången blev jag inte sjukskriven men blev tvingad av min chef att trappa ner på jobbet) har jag fascinerats av fakta och personliga berättelser kring syndromet. Det är så lätt att hamna där igen. För var gång blir dessutom de kvarvarande symtomen allt fler/tydligare.

Jag är ljudkänslig, ljuskänslig och har svårt att passa tiden/planera tiden sedan min senaste utmattning  Samtidigt har jag lärt mig att sålla och inte fylla min hjärna med sånt jag inte behöver. Exempelvis barnens träningstider, matcher, mannens jobbtider... Var och en får sköta om sig själv. Jag måste få tid till återhämtning och ägna mig åt det som intresserar mig och ger mig energi.

"Utmattningens labyrint : En patient & en läkare - två perspektiv på en resa genom utmattningssyndrom" är en unik bok i sitt slag där läsaren parallellt får följa Ulrika som drabbades av utmattningssyndrom, samt den läkare som behandlade och samtalade med henne. 
Ulrika berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina erfarenheter av utmattningssyndrom. Om kroppen som varit stressad under alldeles för lång tid utan tillräckligt med återhämtning. Om stressen, prestationsångesten, panikångestattackerna och om rädslan samt tvivlet att inte bli frisk igen. Men, viktigast av allt, om vägen framåt med möjlighet att göra nya val och hitta en öppen dörr till bättre hälsa. Läkaren beskriver parallellt med Ulrikas berättelse om vad som händer i en stressad kropp och vad som är viktigt för att undvika utmattning. Tillsammans ger de ett helt nytt perspektiv samt sätter ord på vad det kan innebära att ta sig igenom utmattningssyndrom. Bit för bit i processen, beskriver de vad som händer känslomässigt, fysiskt och mentalt.
En bok som inger hopp om att det går att minska stress, bli lugnare och må bättre. Att det finns en möjlighet att hitta vägen ut ur utmattningens labyrint.

Boken är i färg med fotografier och illustrationer.

Ulrika Malmesved och Antonio Alonso-Villaverde Lozano
Utmattningens labyrint - en patient och en läkare - två personer på en resa genom utmattningssyndrom
Idus förlag
ISBN: 9789175779607
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. Låter som en bra bok för sådana som drabbas av detta.
  Ha en fin nationaldag.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Fy vad jobbigt det låter, du måste vara rädd om dig nu så du inte trillar dit igen! Är imponerad av chefen som tvingade dig att trappa ned - inte många chefer som är så omtänksamma och förstående tror jag...

  Ha en fin nationaldag :-)

  SvaraRadera
 3. trött var jag nog när alla fyra barnen var små.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.