lördag 6 april 2019

En kaninhistoria av Thomas Årnfelt


Ännu när det här manuset var i sin linda fick jag och min yngsta dotter chansen att läsa det och komma med synpunkter och idéer. Det är över ett år sedan men nu har vi också fått boken som tack för hjälpen. Kul. Jag och dottern har dock inte läst det färdiga resultatet så recensionen bygger på det råmanus vi fick läsa. Jag minns inte heller vilka förbättringsförlag vi kom med och därför har jag svårt att veta om berättelsen har ändrats utifrån dem eller inte.

Hur som helst. En kaninhistoria är en dråplig och annorlunda skriven kapitelbok med humor och flera berättarröster. Varje kapitel inleds med en kort förklaring till vad det kommer att innehålla. Ibland ger det en återblick till varför det förra kapitlet egentligen var helt onödigt. Boken passar sig, som jag anser det, bäst som högläsningsbok. Det vill nämligen till att läsaren, 6-9 år, behärskar läsningen så pass bra för att klara av att hänga med i de olika rösterna. De gör berättelsen smått rörig.

Det är en humoristisk kapitelbok för barn, En kaninhistoria. Baksidestext: Tänk dig en kanin. Nej, inte så där. Det där är en hare. En kanin med långa öron. Nu när du tänker på en kanin, tänk dig då att den bor vid 18:e hålet på en golfbana. Galet, jag vet. Vet du vad som skulle göra det ännu mer konstigt? Jo, en kanin som samlar på golfbollar. Till hjälp har han sin vän ekorren Kevin Montenegro. Om det inte vore för den där Klubbmästaren så skulle Kaninen, som inte heter Engelbrekt, och Kevin ha det ganska fridfullt. Men Klubbmästaren håller på att träna till klubbmästerskapet. Hur skall det gå när bollarna verkar försvinna vid 18:e hålet?Författare är Thomas Årnfelt som tidigare kommit ut med Incidenten i Böhmen och Sällskapet i Genua. Efter två böcker för vuxna debuterar nu Thomas alltså i en ny genre. Illustratör är Nicolas Krizan som b la har illustrerat Mamman och den lilla draken och Mumintrollet. Dessutom är han känd för sina egna barnböcker Mallan kommer bort och Mallan är med.


Thomas Årnfelt
En kaninhistoria
Sofi Poulsen förlag
läsexemplar
ISBN: 9789198278705
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Skojig idé till en barnbok :-)

    Ha en härlig lördag!

    SvaraRadera
  2. Kaniner är uppskattade och idén kul så boken gillas nog av många.

    Kram och ha en härlig lördag!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.