söndag 3 mars 2019

Söndagens smakbit, v. 9


"Men vänta nu, hur gjorde man när man lyssnade på musik egentligen? Hur gjorde alla andra? Gjorde de andra saker samtidigt som de lyssnade på musik eller låg de kanske i sängen och koncentrerade sig på musiken till hundra procent? Eller skulle man kanske inte liga ner alls utan sitta i en fåtölj istället? Eller till och med kanske stå på golvet i mitten av rummet? Var sådana här detaljer viktiga överhuvudtaget? Jag ville absolut inte göra fel, då skulle mitt försök att lära sig att gilla musik kanske inte fungera och jag skulle aldrig lyckas bli normal".
s. 73 ur På ett annat sätt: mina erfarenheter av Aspergers syndrom - ett autismspektrumtillstånd av Paula Tilli

Om boken:

Allt fler får en diagnos inom autismspektrat. Om man räknar med personer som har diagnosen, deras släktingar, vänner och andra berörda kommer siffran upp i flera hundra tusen personer bara i Sverige. 

Dessutom har nästan alla svenskar mött eller kommer att möta en person med Aspergers syndrom någon gång i livet, som exempelvis en arbetskamrat, klasskamrat, granne osv. Många av dessa personer har inte kunskaperna kring vad det innebär att leva med eller bemöta en person med Aspergers syndrom. 

I boken På ett annat sätt berättar Paula Tilli om hur det är att leva med Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. När något oväntat händer blir hon sur och i värsta fall blir hela hennes dag förstörd. Hon lever alltid efter rutiner och äter exakt samma rätter varje dag sedan flera år. 

Boken är indelad i två delar. Den ena är självbiografisk och beskriver Paula Tillis liv från tidig barndom fram till idag. Den andra delen beskriver vad Aspergers syndrom innebär och vilka svårigheter hon har som är förknippade med diagnosen.

Det här är så intressant och igenkännande läsning. Just nu sitter jag och gör research till pågående bokmanus där jag skriver om Asbergers syndrom och hemmasittande. Det här är andra boken av Paula Tilli jag läser och bitvis känner jag igen mig själv så väl, stundtals tänker jag att alla borde läsa dessa böcker för en ökad kunskap och förståelse för alla människors olikheter. Enkelt, men omfattande beskrivet.


Paula Tilli
På ett annat sätt: mina erfarenheter av Aspergers syndrom - ett autismspektrumtillstånd
Sivart förlag
ISBN: 9789185705764
Finns hos Adlibris och Bokus

Nu ska jag skriva vidare ...

15 kommentarer:

 1. Låter som en otroligt intressant bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Låter intressant och som en viktig bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. tack för intressant viktig smakbit!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten! Den boken skulle jag vilja läsa.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Intressant läsning, men jag vågar inte läsa de böckerna. Tror jag skulle känna igen mig för mycket :)

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Har en arbetskamrat som har Aspergers. Han har alltid varit öppen med det, så det har underlättat.

  SvaraRadera
 7. Alltid intressant och nyttigt med böcker där någon kan beskriva från ett inifrånperspektiv, men lite otäckt samtidigt. Tänker att en del diagnoser där symtomen är vaga säkert räknades som personlighetsdrag förr. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Den vil jag läsa! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Absolut en viktig upplysningsbok i en lättsammare förpackning. Jag känner personer med diagnosen och vet hur viktiga rutinerna är. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten, säkert bra att veta något om det!

  SvaraRadera
 11. Den här boken skulle jag vilja läsa.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 12. är lite inne på samma tankegångar som Åsa. men det är viktigt att känna till hur det fungerar i de fall där symptomen är uttalade. Paula Tillis bok låter intressant. har träffat ganska många personer med olika diagnoser. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 13. Ja det blir verkligen fler och fler, det måste bero på något. Vårt stressade samhälle kanske och fler som ej passar in.

  SvaraRadera
 14. Jeg kjenner også noen som befinner seg på autismespekteret. Og familiene deres. Det er mange ganger svært utfordrende å være foreldre.
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 15. Låter som en intressant och viktig bok. Spännande med ditt nya bokmanus också :-)

  Tack för smakbiten och ha en bra start på veckan!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.