lördag 9 mars 2019

Erotiskt skrivande för ensamma änkor av Balli Kaur Jaswal


Erotiskt skrivande för ensamma änkor är en bok som i och med sin titel har avskräckt mig en smula. Den skriker nämligen Romance-genre lång väg och då drar jag öronen åt mig. Tyvärr. All Romance är absolut inte dålig, men jag har läst ettpar nitlotter så att säga. Böcker som har platta karaktärer, andas yta och lyx och är trist förutsägbara. Ändå blev jag nyfiken på den här berättelsen, vilket jag är glad för. Erotiskt skrivande för ensamma änkor har ett djup som glatt överraskar. Det erotiska är en bigrej som "jag kan leva med" och som snarare skapar humor, liv och allvar till grundberättelsen. Riktigt läsvärd.

Nikki har ägnat större delen av sitt liv åt att distansera sig från det traditionella sikhiska samfund där hon vuxit upp, i västra London. När hennes pappa plötsligt går bort får familjen det svårt ekonomiskt och för att dryga ut familjekassan tar Nikki ett jobb som lärare i kreativt skrivande.

Drömmen om att diskutera litterära texter med andra skribenter grusas snabbt när det visar sig att huvuddelen av klassen består av änkor med bakgrund i Punjab. Kvinnor som har levt sina liv i skuggan av männen i familjen. De är till största delen analfabeter, och det finns inte en chans att Nikki kan hjälpa dem att utveckla skrivandet, snarare lära dem alfabetet. Men när en av kvinnorna en dag hittar en erotisk bok och högläser ur den tänds en gnista hos änkorna. Nikki märker snart att under deras traditionellt klädda yttre finns en längtan att få uttrycka sina egna innersta, mest förbjudna tankar.

När fler och fler vill ansluta sig till kursen blir det allt svårare för Nikki att se till så att inget läcker utanför klassrummets väggar. För kommer deras berättelser ut i samfundet riskerar de förödande konsekvenser.


Balli Kaur Jaswal
Erotiskt skrivande för ensamma änkor
Massolit
via Storytel
ISBN: 9789176795972
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.