onsdag 27 mars 2019

Böckerna om Frida Fors av Carin Hjulström


Den här serien plöjde jag i rask takt och hade stor behållning av att läsa, mycket med tanke på att jag bitvis kände igen mig i miljöbeskrivningen. Hjulström har också skrivit en levande berättelse som håller sig intressant rakt genom dessa fem böcker. Frågan är om det blir en fortsättning om Frida Fors. Karaktärerna är levande och det blir aldrig tradigt, som jag ibland kan tycka att serier har en tendens att bli.

Min favorit bland dessa fem är helt klart ettan. Tvåan är också riktigt bra medan trean har gjort ett hopp i tid som först förvirrar mig. Jag trodde att jag hade missat en eller flera delar mellan, men det är "bara" Frida som blivit äldre hux flux. Medelbetyget bli ändå högt.

Finns inte på kartan

Höstterminen på Journalisthögskolan i Göteborg närmar sig sitt slut. 23-åriga Frida Fors väntar spänt på besked om var hon ska få göra sin praktik. Hon vet att en bra praktikplats kan öppna dörrar till de åtråvärda jobben inom medievärlden.Beskedet kommer som en kalldusch. Hennes charmige, begåvade pojkvän får drömplatsen på Aftonbladet i Stockholm, själv hamnar hon på Smålandsbladets lokalredaktion i Bruseryd, ett stillastående samhälle som knappt finns med på kartan.När hon dessutom lämnas av pojkvännen känns det som om hon har nått nollpunkten. Men mot sin vilja blir hon indragen både i sina medarbetares och bybornas personliga öden. Redaktionschefen Åke Johansson som botar sin ensamhet med flaskan. Journalisterna Mats och Annika vars äktenskap knakar allt mer i fogarna. 19-årige Dani som tröttnat på machomentaliteten bland kompisarna i Södertälje och bestämt sig för att öppna en kebabkiosk i Bruseryd. Enstöringen Gunnel som dag efter dag, i ur och skur, sitter på den sten som hennes son och hans familj dödskraschade mot. Och inte minst flickan Aliana från Kosovo, som Frida blir nära vän med.Det visar sig att det är Frida som har dragit vinstlotten. Under sin tid i Bruseryd lär hon sig journalistyrket från grunden och hon växer som människa genom att hjälpa andra.Finns inte på kartan är en charmig och engagerande roman om kärlek, vänskap och livet på liten ort i glesbygdens Sverige. 

Hitta vilse

När Frida Fors, i konkurrens med hundratals andra, blir anställd på kvällstidningen Aftonpressens nyhetsredaktion känns det som en revansch. Äntligen ska hon slippa korttidsvikariaten och osäkerheten och flytta till Stockolm, staden där allting händer. Hon ser framför sig ett liv fyllt av spännande jobb, vänner och förhoppningsvis kärlek.Men ingenting blir som hon tänkt sig. Knappt har hon hunnit börja förrän hon måste sluta. Sist in, först ut är den hårda läxan. Plötsligt står hon ensam i en ny stad med en alldeles för dyr andrahandslägenhet och utan jobb i sikte. Motvilligt tvingas hon söka nya kontakter, vilket leder henne in på okända vägar.En reportageresa till Mallorca och ett oväntat jobberbjudande får henne att fundera på var hennes egna gränser går. Mot vem eller vilka är det viktigast att vara lojal, och vad är hon själv beredd att offra? I arbete och kärlek.Hitta vilse är en charmig roman om en företagsam men vilsen tjej som på sin trevande färd genom storstadsdjungeln slutligen lär sig att hon måste stå upp för det hon tror på.


Carin Hjulström
Finns inte på kartan
Hitta vilse
Kärlek sökes
Lust och längtan
På en ny nivå
Böckerna finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Jag har bara läst första och den gillade jag :-)

  Ha en finfin lill-lördag!

  SvaraRadera
 2. Har lyssnat på två av dom och gillade det jag lyssnade till.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Jag har läst första och andra och båda utföll till belåtenhet.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Hoppad det blir en sjätte bok om Frida Fors.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.