söndag 24 februari 2019

Söndagens smakbit, v. 8 Rafael Holst's dagbok: päronsplitt och hallonsaft


Godmorgon söndag! Idag är jag inte direkt utvilad. Mitt i sängen har vi haft en sprattlande, rullande och hostande lillkille och i vanlig ordning har min man legat längst ut på ena kanten, och jag på den andra, halvvägs ut. Ändå sover vi bättre så här än om vi tar till spjälsängen. Trygghet, närhet, sömn ... Han är ju vår fjärde försökskanin och även om alla är individer vet vi ju att de små sällan vill sova på tvären i sina föräldrars säng hur många år som helst. Var sak har sin tid och nu sover vi så här. Det är mysigt också, när vi inte är på väg att trilla ur sängen förstås.

Nu till söndagens smakbit.

Jag har fått så fina recensioner gällande min debutbok det senaste och är så glad för det. Det känns underbart. För att fira ytterligare tänkte jag bjuda på tre små smakbitar ur min bok här. Jag är så stolt. Hoppas ni vill läsa.

Kära dagbok ... eller inte?!

Det här känns konstigt och ovant. Och väldigt fel! Helt enkelt för att jag inte är en sån som skriver dagbok. Jag vet nämligen inte riktigt hur man gör. Alltså, jag kan skriva, det är inte det som är problemet. Jag vet bara inte hur man gör när man skriver dagbok och jag är inte säker på att jag har lust att skriva igen. Så det här är kanske enda gången vi hörs.

s. 5 ur Rafael Holst's dagbok: päronsplitt och hallonsaft av Sara Salander.

Anledningar till varför jag har en dagbok:

 • Livia.
 • Sorg.
 • Saknad.
 • Päronsplitt.

Mamma kom hem idag och gav mig Dig. Hon hade varit en sväng på stan. Det är så hon brukar säga när hon tar cykeln och trampar iväg för att prata med Någon. Någon är en person som mamma säger inte avslöjar hemlisar och som tydligen ska hjälpa mamma att känna sig gladare.
Hur nu det ska gå till? Ingenting jag gör får i alla fall mamma att bli glad.
Men kanske Någon är bättre på sånt än vad jag är?

s. 20 ur Rafael Holst's dagbok: päronsplitt och hallonsaft av Sara Salander.

"Förr i tiden, innan du var född, serverade man alltid fika med sju sorters kakor", sa tant Hjördis. "Allt annat var ett brott mot vett och etikettsregeln. Jag förstod inte storheten med det när jag var ung. Men med tiden insåg jag vad siffran sju verkligen betyder. Sju sorter är det perfekta antalet eftersom det fungerar att truga sina gäster med en kaka till och en till så att de sitter kvar och fikar länge. Länge!"

När vi stod där och när tant Hjördis sa så, förstod jag att det var för min skull som hon hade dukat upp med sju sorters kakor. Det var för att mamma och pappa skulle stanna kvar så länge som möjligt och inte bara krama hejdå. Jättesnabbt. Och sen bara försvinna, tillbaka till sin paus.

s. 92-93 ur Rafael Holst's dagbok: päronsplitt och hallonsaft av Sara Salander. 


Kära Dagbok, jag hatar Dig Sommarlovet blir inte alls som jag har tänkt mig och allt är Livias fel! Om inte hon hade dött hade mamma och pappa varit som vanligt, glada. Jag hade inte behövt en dagbok att skriva ner mina ledsna känslor i och det hade inte osat päronsplitt hemma. Dessutom hade jag inte behövt åka ensam ut till tant Hjördis klipp-ö längst ut i skärgården där oändligheten och alla äventyr tar vid. Äventyren som tant Hjördis väntar på medan jag själv bara väntar på att allt, vad det nu är, ska ordna sig. Fast kanske stämmer det som pappa säger? Att allt kanske inte blir som man har tänkt sig, men att det kan bli bra ändå.Sara Salander
Rafael Holst's dagbok: päronsplitt och hallonsaft
ISBN: 9789175778907
Finns hos Adlibris och Bokus

14 kommentarer:

 1. Tack för trevlig smakbit, tyckte om din bok ❤️

  SvaraRadera
 2. Kul med en egen bok :) Bra smakbitar!

  SvaraRadera
 3. gratulerar till de fina recensionerna! så kul att skriva böcker. tack för smakebitarna. verkar vara en bok som skulle kunna passa många

  SvaraRadera
 4. En härlig smakbit såhär på söndagsförmiddagen.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 5. Grattis till debutboken! Fick mycket positiva vibbar! Ha en skön söndag

  SvaraRadera
 6. Tack för härliga smakbitar ur din premiärbok!

  Kram

  SvaraRadera
 7. Tack för fina smakbitar! Härligt att du fått så fina recensioner! :)

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Boken verkar trevlig.

  SvaraRadera
 9. Det er fint så lenge barna vil sove i sengen med oss :-) Nå er den tiden over for lenge siden for meg, men jeg har barnebarn jeg kan få kose litt med :-) Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 10. Trevligt med boken och roligt med fina recensioner. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbitarna. Så fint att kunna ge ur en egen bok!

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten! Måste vara underbart att få fina recensioner på sin egen bok! :)

  SvaraRadera
 13. Tack så jättemycket för dom fina smakbitarna - gav mersmak :-)

  Ha en härlig start på veckan!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.