måndag 18 februari 2019

Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo


För februari månad valde jag ut Ringaren i Notre Dame i klassikerutmaningen. En klassiker per månad i ett halvår. Jag har aldrig tidigare läst boken och inte heller sett Disney-varianten. Nu är jag nyfiken på filmen. Spännande att se hur de har vinklat en brutal men också kärleksfull berättelse så att den passar barn.

Jag kan konstatera att jag är oerhört glad över att inte leva på medeltiden. Berättelsen är vacker och hemsk på samma gång. Jag hoppas hela tiden på ett gott slut. En mycket läsvärd klassiker.

Ett myllrande, mörkt, medeltida Paris är scenen för en av världslitteraturens största berättelser. Här får vi möta den döve och vanskapte Quasimodo, uppfostrad innanför katedralens väggar av den mäktige ärkedjäknen Claude Frollo. Quasimodo ansvarar för att det ska ringa i kyrkklockorna. Frollo oroar sig för sin lillebror Jehan och försöker lära sig alkemins hemligheter. Allt förändras när de ser flickan Esmeralda dansa på torget utanför kyrkan. Förälskelsen drabbar dem båda ögonblickligen, med samma förintande kraft. Detta blir inledningen på ett drama som får ett crescendo som inte lämnar någon läsare oberörd.

Ringaren i Notre Dame målar Victor Hugo (1802–1885) upp skarpa kontraster. Mellan fattig och rik. Vackert och fult. Liv och död. Det är en svidande uppgörelse med medeltidens orättvisor och religionens makt över människorna.

Victor Hugo
Ringaren i Notre Dame
via Storytel
ISBN: 9789187193354
Finns hos Adlibris och Bokus

5 kommentarer:

 1. Har inte läst boken men sett filmen när jag var liten.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Den skulle jag också vilja läsa.

  SvaraRadera
 3. Det är en tänkvärd bok på många vis och allt var inte bättre förr. Långtifrån...

  Kram

  SvaraRadera
 4. Har nog sett filmen nån gång i forntiden... :-)

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.