måndag 11 februari 2019

Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald


Vilken fin debut. Berättelsen är skriver i två tidsperspektiv, 2017 och 1937 och båda epokerna vävs samman på ett oväntat sätt. De första sidorna in tänkte jag att jag som vanligt skulle bli den här motvalls kärringen som inte alls ser storheten i en kritikerrosad roman. Men en bit in lär jag känna karaktärerna och accepterar att berättelsen hoppar i tid. Varannat kapitel handlar om Evert, varannat om Anna, och däremellan får vi stundtals blicka in och lära känna Douglas. Trots det ständigt ombytliga i tid och rum blir det ett fint flöde där handlingen känns lätt att återuppta. Jag har absolut lättast att tycka om Evert och när jag närmar mig slutet kan jag inte låta bli att önska att hans stora önskan ska gå i uppfyllelse. Slutet är för övrigt öppet och i det här fallet vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om det ...

Tre generationer, två förbjudna kärlekshistorier, tusen normer att bryta. 
När Evert dyker upp på barnhemmet väcks känslor i Rune som han inte alls känner igen. Evert får honom att le och plötsligt bryter Rune mot regler han tidigare alltid följt, han som varit skötsam och en av biträdenas favorit ända sedan han lämnades på barnhemmet i sexårsåldern.
Anna älskar Tove, för med Tove känner hon sig levande på ett sätt som hon aldrig upplevt med Mattias. Ändå är det Mattias hon är gift med, och att utsätta honom och deras två barn för en skilsmässa känns otänkbart. På samma gång kan hon inte släppaTove, den människa som äntligen har fått henne att känna.
Och på ålderdomshemmet på Öland sitter Douglas och längtar efter att komma hem till sin blå villa vid havet. Han är glad för livet han fick och sörjer samtidigt det han förlorade.
Rune, Anna och Douglas lever i olika tider och på olika platser men deras historier förenar dem på fler än ett sätt.


Sanna Mac Donald
Om allt vore annorlunda
Mima förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789188845269
Finns hos Adlibris och Bokus

5 kommentarer:

 1. Låter som en fin berättelse! Har hört så mycket bra om den.

  SvaraRadera
 2. Låter lite hoppigt för min del...

  Ha en bra start på veckan! :-)

  SvaraRadera
 3. Den boken låter verkligen inte helt fel alls känner jag. Gör en notering om den.

  Kram och ha en bra dag!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.