fredag 15 februari 2019

Min skrivprocess inför ett nytt manus


Att vara författare är ett, på samma gång ensamt som självständigt arbete. Man är sin egen chef och det älskar jag. Det är kreativt och med kreativiteten följer naturligtvis inga raka mallar. Var och en utför skrivprocessen på det sätt som passar en själv bäst. Ändå tänkte jag att det kunde vara kul att få tipsa om hur jag gör. Jag vet ju att så många drömmer om att lyckas skriva en bok, men kanske inte har alla verktyg för att komma igång.

Allt börjar med inspiration.

Inspirationen kommer till mig lite varstans ifrån, men så snart jag har en bokidé som jag tror kan hålla behöver jag låta berättelsen såväl som karaktärerna sjunka in. Jag behöver bli ett med dem. Veta vilka de är, varför de figurerar i berättelsen och så behöver jag tänka till kring miljön runt omkring.Först "skriver" jag synopsis och några scener i tanken och de nattliga drömmarna. Först när jag drömt min bok, eller delar av den, och vaknat med ett leende skriver jag scener i följd eller huller om buller på min laptop. En skrivbok finns dock alltid nära till hands för ögonblicksidéer, persongalleri och kort synopsis.

Först när jag har skrivit "klart" läser jag igenom, flyttar om scener och kapitel och numrerar kapitlen. Jag har den dramaturgiska kurvan i åtanke under hela processen. När jag skriver synopsis, när jag skriver mitt råmanus och när jag flyttar scener och kapitel. Det måste hela tiden vara toppar och dalar. En alldeles för plan kurva känns trög, och alldeles för mycket spänning och happening på samma gång blir inte trovärdigt och det tappar sitt sting.När det är klart börjar jag redigera. Ett bra sätt är att läsa högt, men det orkar jag sällan göra med ett helt manus. Men speciellt scener som jag tycker känns traggliga och behöver ändras, eller kanske raderas helt, läser jag högt för att höra var det hakar upp sig och behöver slipas till. Jag lyssnar mycket till ljudböcker och ett annat sätt, när jag själv inte orkar läsa högt, är att visualisera en uppläsarröst och applicera denna på mitt eget manus. Då kan jag läsa tyst fast samtidigt "höra".

Jag redigerar i omgångar. Först ganska direkt efter att manuset är skrivet i sin helhet. Sedan en gång till strax efter. Därefter tycker jag att det är viktigt att manuset får ligga till sig. Ungefär här brukar jag nämligen tycka att allt jag har skrivit suger. Jag väntar minst tre veckor, gärna mer, innan jag läser igenom det igen och redigerar. Då brukar jag tycka, wow, har jag verkligen skrivit det här?!, ,vad duktig jag är. Då är det roligt igen och jag redigerar så många gånger jag tycker att det behövs innan jag är nöjd. Sedan får manuset vila igen innan en sista genomläsning innan jag håller andan och skickar in till förlag.

2 kommentarer:

 1. Vilken process innan allt är klart. Men man vill ju ha rätt magkänsla innan man släpper den helt förstår jag.
  Ha en fin fredag.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att få läsa om ditt tillvägagångssätt - tack för det! :-)

  Ha en finfin fredag!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.