onsdag 13 februari 2019

Millan; Millan - Sveket; Millan - Drömmen av Pia HagmarJag vill tipsa om en ungdomsserie (12-15 år) som är så långt mycket mer än "bara" hästböcker. Millan har det svårt hemma. Hennes pappa super och hennes mamma mår psykiskt dåligt. Det går dagar utan att hon orkar laga middag, än mindre ta hand om sina barn, Millan och lillebror Joel. Oftast är det på Millans ansvar allt hänger. Efter skolan, varje dag, cyklar hon till stallet där hon sköter om hästarna, mockar och gör fint. För det får hon betalt, men också möjlighet att rida. Efteråt har hon bråttom hem till både Joel och Luffsen, deras tax som båda två behöver henne. Böckerna är oerhört gripande, viktiga och välskrivna.

Millan


En dag ska jag rida lika bra som Marianne, nej, ännu bättre, bäst i världen. Och jag ska ta hand om hästar som ingen annan vill ha, missförstådda hästar som andra tycker är farliga och värdelösa. Jag ska ge dem en chans, visa världen vad de går för, slå alla med häpnad. Millans högsta dröm är en egen häst och när hon jobbar i stallet efter skolan fantiserar hon om att det är hennes stall och hennes hästar. Hon fantiserar om ett vanligt liv i en vanlig familj. En familj som åker på utflykt ibland, äter middag tillsammans och som hon kan bjuda hem kompisar till. 

Millan drömmer om ett liv då hon inte behöver vara rädd att någon ska förstå hur hon och hennes lillebror egentligen har det hemma. Men kan drömmar någonsin bli verklighet? Pia Hagmar bor i södra Dalsland tillsammans med sin man, den yngste av sina tre söner, två katter och en häst. Pia har skrivit mer än 35 hästböcker och med Millan inleder hon en ny serie hästböcker. Med stark närvaro och igenkänning får vi lära känna Millan och leva med i hennes liv. Både i bra och dåliga stunder.

Millan - Sveket


Bilden av Glimra fladdrar förbi i min hjärna. Jag offrade henne för pappas skull, för att inte svika honom. Nu har han svikit mig och det känns så orättvist att jag inte vet hur jag ska kunna stå ut med det. Känslor är så svårt. Ibland, som nu, hatar jag pappa, hatar honom så att det bränner sönder mig inifrån. Och samtidigt älskar jag honom. Hur kan det vara så? 

Millans högsta dröm är att få en egen häst. Och nu verkar den drömmen ha slagit in, fast inte riktigt på det sätt hon hoppats … En kväll kom pappa hem med Zorro, en liten shetlandsponny. Pappa har ingen aning om att hans present mest orsakar problem. Visst tycker Millan om Zorro, men hon kan inte rida på honom. Så plötsligt får hon höra om en annan häst som behöver en ryttare, men i gengäld vill ägaren ha Zorro. Millan är säker på att pappa aldrig skulle förlåta henne om hon bytte ut Zorro. Så hur ska hon göra? Svika sin dröm eller svika sin familj?

Millan - Drömmen

Jag står upp i stigbyglarna och låter Glimra sträcka ut. Hovslagen försvinner i snön. Vi är ensamma i världen, det är så det känns. Jag ochmin häst. Glimra och jag. Vi smälter ihop till en enda varelse, vi flyger fram, fria och starka. Aldrig tidigare har jag känt mig så levande. 
Millans liv har alltid handlat om att dölja sanningen om sin familj. Hon har hållit rent hemma och tagit hand om sin lillebror. Nästan inget har hon gjort för sin egen skull. Men mycket känns lättare nu. Millan vågar till och med drömma om en riktig jul, utan fylla och bråk. Dessutom finns nya vännen Joel i hennes liv nu, och Glimra förstås, hennes älskade häst. Men när Millans dröm hotas tar hon till metoder som riskerar att få farliga följder.

Pia Hagmar
Millan
ISBN: 9789132199417
Millan - Sveket
ISBN: 9789132162084
Millan - Drömmen
ISBN: 9789132163821
Via Storytel


5 kommentarer:

 1. Låter som en serie som jag skulle ha älskat i yngre tonåren :-)

  Ha en finfin lill-lördag!

  SvaraRadera
 2. Bra och angelägna böcker som säkert uppskattas av många i åldersgruppen. Hagmars böcker brukar vara populära. Tyvärr har inte alla barn det helt bra hemma och då kan det vara bra att inse att man inte är ensam om att vara i den situationen.

  Kram

  SvaraRadera
 3. inte läst dessa, gillar din bok, även fin för vuxna, lockande omslag:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/02/rafael-holsts-dagbok.html

  SvaraRadera
 4. Såg nu att din bok finns på vårt bibliotek. Bara som E-bok i och för sig om det nu är så bara ;-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Znogge: så kul. Den fysiska boken slår såklart e-boken men jag är glad ändå förstås. Ett tips, som hjälp på traven, att göra inköpsförslag på den fysiska boken! Kram.

   Radera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.