onsdag 6 februari 2019

Den försvunna mustaschen av Christina Olséni och Micke Hansen


Skolvaktmästare Tores detektivbyrå är deckarduon Olséni och Hansens nysatsning. Den här gången skriver de för barn, men för många är de kanske mest kända för  sin humordeckarserie Mord i Falsterbo. Jag har läst några av dessa, men jag måste säga att deras stil, enligt mig, passar ännu bättre för den yngre läsaren. Jag tycker mycket om den här boken och ser fram emot att läsa fler böcker och därmed lära känna de underfundiga karaktärerna bättre. Att berättelsen tar sitt avstamp i en skruvad, om än igenkännande, skolmiljö är ett genidrag som gör händelserna så barnnära. Det här är något jag själv hade velat skriva!

Min man "tjatar" hela tiden på mig om att skriva deckare, med huvudsyfte att snabbare skapa mig ett författarnamn. Han syftar förvisso på deckare för vuxna mest med tanke på att en stor del av den svenska befolkningen verkar ha en förkärlek för genren. Själv vurmar jag för att skriva för barn och unga (även om jag en vacker dag vill skriva för vuxna också, eller i alla fall försöka) och deckargenren ligger väldigt långt bort från vad jag vill skriva, och läsa. Mysterier däremot, som Den försvunna mustaschen skriver och läser jag mer än gärna.

- Den är borta! skriker Vingelskolans rektor Per Fekt upprört. Skolvaktmästare Tore E. Händig inser förvånat att rektorns stora, buskiga mustasch är försvunnen. Tillsammans med skolbarnen Klara och Otto bestämmer han sig för att ta reda på vem som ligger bakom den fräcka mustaschstölden.  
Den försvunna mustaschen, skriven av Christina Olséni och Micke Hansen och illustrerad av Katarina Vintrafors, är en rolig deckare i skolmiljö.  
CHRISTINA OLSÉNI & MICKE HANSEN, som har gjort sig kända för sina humoristiska deckare, skriver nu även för den yngre publiken. Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå är en ny deckarserie för barn i åldern 6 till 9 år. Boken utspelar sig på Vingelskolan, en mindre skola som ligger någonstans i Sverige. En klurig deckargåta varvas med underfundig humor och ett färgstarkt persongalleri.  
KATARINA VINTRAFORS är en prisbelönt konstnär och illustratör med stor erfarenhet av barnböcker.


Christina Olséni och Micke Hansen (text)
Katarina Vintrafors (bild)
Den försvunna mustaschen
Bokfabriken
recensionsexemplar
ISBN: 9789178350339
Finns hos Adlibris och Bokus1 kommentar:

  1. Jag kan tänka mig att deras stil passar väldigt bra för den yngre generationen. Själv har jag läst deras deckare med största behållning men det är nog inte så konstigt. Vi bor ju på orten där allt utspelas och jag är liksom hemma på varje plats som faktiskt är hämtade från verkligheten. Dock har inte polisen sitt kontor på andra våningen i prästgården.

    Jag tror att din man har en poäng där men ändå inte. För att skriva bra så tror jag det är viktigt att skriva om det som ligger en varmt om hjärtat. Det är många som skriver deckare för vuxna och ibland så undrar jag hur många det finns utrymme för. I tider som dessa när läsningen hos barn och ungdomar minskar är de verkligen en viktig målgrupp.

    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.