fredag 25 januari 2019

Veckans helgfråga, v 4


Jag både läser en hel del och skriver massor. Jag behärskar det svenska språket hyfsat väl. Grammatiskt är det ibland klurigt, speciellt när jag i en text skriven i presens helt plötsligt ska återberätta något (han gjorde eller Han hade gjort), men hur är det då med stavningen? Har jag svårt att stava till något ord?

När jag var liten hade jag svårt för b och d och med stavningen över lag. Det stoppade mig dock inte från att läsa och skriva i massor, redan då. Men sannerligen har jag svårt för att stava ibland som vuxen också. Ibland för att jag skriver för fort och fingrarna inte helt hinner med. Ibland för att jag slarvar med ända och enda. Och ibland på grund av irriterande autokorrekt som jag missat men som oftast är det engelska ord jag har svårt med. Jag läser sällan engelska texter, så det är förståeligt och jag får alltid slå upp orden (jag brukar slänga mig med engelska uttryck när jag skriver. Det är ju så vi pratar nu för tiden. Svenska blandat med några engelska fraser hit och dit).

Och så en extra fråga på det:

Är det någon bok som har filmpremiär i år som jag vill se?

Nu tittar jag väldigt sällan på film eller teveserier eller teve över lag ... för att inte tala om bio. Jag vet knappt hur man gör när man går på bio, men en film jag vill se, när den kommer på Netflix eller så är Britt-Marie var här av Fredrik Backman. Boken var så bra. Men det lär dröja innan jag ser den. Jag ligger back med en hel del filmatiserade böcker som jag tänkt se. Och så vill jag se Mamma Mia 2 ... men tiden finns inte. Jag läser oftast mycket hellre, eller mer gärna, skriver egna manus.

14 kommentarer:

 1. historisk presens är knepigt, jag är så gammal så jag har sett förändringar i språket, och nya ord... intressant.

  SvaraRadera
 2. Går också sällan på bio, men ser en del film fast mest tv-serier. Britt Marie var här har jag tänkt se. :)

  SvaraRadera
 3. Varför se filmen när man läst boken? ;) Boken är (99% av gångerna) bättre än filmen i alla fall :)

  SvaraRadera
 4. Eva: jag vet ;) Men ska jag se en film ser jag gärna en där jag har läst boken innan. Jag tycker ofta filmer är så komplexa och har jag läst boken hjälper det mig att förstå handlingen. Annars måste min man tolka åt mig, och det blir jobbigt för honom!

  SvaraRadera
 5. Om jag vill se en film så brukar jag inte läsa boken först. Tvärtom fungerar det däremot utmärkt att göra. Stavning kan vara knepigt men det finns många bra stavningsregler som hjälp på vägen.

  Kram

  SvaraRadera
 6. så kul med det egna skrivandet. jag läser väldigt mycket, men jag vet inte hur jag skulle kunna komma igång med eget skrivande. visst blandar vi mycket engelska i svenskan. ibland blir jag förvånad över mig själv

  SvaraRadera
 7. Går inte på bio heller. Men den här dyker väl upp på tv till slut.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 8. Sannerligen är rätt svårt att säga också. Många sväljer r ganska mycket.

  SvaraRadera
 9. Och jag har inte ens läst boken Brittmarie var här... :)

  SvaraRadera
 10. Jag och dottern skall gå och kika på Britt-Marie var här. Gillade också boken jättemycket.

  SvaraRadera
 11. Det är ganska intressant det här... Alla har uteslutande svarat som om man alltid skriver på ett tangentbord. Jag reflekterade inte heller över det, men det det verkar ju som att ingen skriver för hand längre :)

  SvaraRadera
 12. Jag anser mig vara rätt duktig på att stava, men blir mer och mer tveksam med åren. Använder ibland Google som stavningshjälp. Skriver in ordet som jag tror det stavas och sen svarar Google "Menade du..." och ofta var det precis det jag menade :-)

  Jag gillade också Britt-Marie, men hade ingen aning om att boken skulle bli (har blivit?) film. Har nollkoll på filmer nuförtiden...

  Ha en braig dag!

  SvaraRadera
 13. Filmen Britt-Marie verkar populär, många som nämner den.

  SvaraRadera
 14. Ja men just det Mamma Mia 2 tror jag inte jag sett än.🎞

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.