torsdag 17 januari 2019

Trevor och farfar. Tjuven som hade klänning av Robert Eriksson


Lasse-Maja är inte alls en detektivbyrå. I alla fall inte ursprungligen, och i den här härliga berättelsen om Trevor och farfar får vi lära oss mer om vem Lasse-Maja faktiskt var. Jag tycker mycket om blandningen mellan roliga upptåg och historiska fakta. Dessutom poängterar författaren på ett väldigt fint sätt att en familj eller en vänskap inte behöver splittras bara för att man skiljer sig. Kärlek kan se ut på så många olika sätt.

Jag blir lite förvirrad av det relativt stora persongalleriet, men jag förstår också charmen med det då Robban skriver om sig själv och sin familj och sina vänner. Det är många härliga, färgstarka och varma karaktärer som går lätt att ta till sitt hjärta.

I barnboksserien Trevor och Farfar får vi än en gång följa den nyfikne sjuåringen Trevor, hans lätt excentriske farfar och deras lite annorlunda familj. 
Trevors farfar är inte som andra. Han kan nämligen väldigt mycket om historia och berättar gärna om alla intressanta och spännande personer och händelser från den svenska historien för sin sonson.  Läsaren bjuds på en resa genom historien med farfar som guide, samtidigt som man får lära känna den lite annorlunda familjen. Den första två böckerna i serien, Kungen som gick in i dimman och Vikingen som skrev i sten har uppmärksammats i skolor och har används som studiematerial för barn i alla åldrar.
Tjuven som hade klänning är den tredje boken i serien och här planerar farfar en resa utöver det vanliga för familjen till Göteborg. På vägen besöker de både Gränna och Marstrand och farfar berättar om både Andrée och hans ballongfärd, samt den sanna historien om den berömda tjyven Lasse-Maja och varför kung Karl den fjortonde Johan alltid hade ett ägg på matbordet.
I Göteborg besöks band annat Feskekörka, Risön och Liseberg. Vi möter dessutom farfars kompisar Daniel, Sofia och Svampmannen och får lära oss hur man snarar gädda och fiskar krabba, samt mycket mer. 
Anledningen till att farfar vill åka på denna resa är att han har berättat för Trevor att han och F2 skall skiljas. Därför vill han visa att man kan göra roliga saker tillsammans som en familj även fast man inte är gifta och att det kanske inte är så farligt ändå, trots allt.

Robert Eriksson (text)
Marcus Körling (bild)
Trevor och farfar. Tjuven som hade klänning
Skabetti Books
recensionsexemplar
ISBN: 9789188617071
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Låter som en trivsam och lärorik bok på en och samma gång. Fast när det blir för många personer inblandade i en bok så blir det jobbigt tycker jag.

    Ha en härlig dag! :-)

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.