lördag 5 januari 2019

Sam och hemligheten av Ann Fagerberg Embretsén


Det här är en sån fin och stark berättelse som betonar hemligheters olika skepnader. Berättelsen kan ligga till god grund för ett samtal om rätt och fel.

Sam och Amina är bästa vänner. Tillsammans bygger de en koja i skogen. Allt är roligt, men en dag på vägen hem får Sam se något som han inte borde ha sett. Han förstår snabbt att han inte kan berätta för någon. Sam vill inte gå till skolan. Han vill inte behöva möta de han såg. Kan Amina få honom att våga berätta? Kan hennes mod göra Sam modigare? 
Det finns bra och dåliga hemligheter. Bra hemligheter kan kännas roliga och spännande. Hemligheter kan också kännas jobbiga och svåra. Det finns hemligheter som får en att få ont i magen, som gör en ledsen, rädd, arg eller orolig. Dåliga hemligheter får du alltid berätta för en vuxen som du litar på. Dåliga hemligheter ska du inte behålla för dig själv. Inte ens om någon har sagt att du måste.

Ann Fagerberg Embretsén (text)
Maria Andersson Keusseyan (bild)
Sam och hemligheten
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175778969
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. Även om det är en barnbok så kan hemligheter var jobbiga för en vuxen med.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Bra ord där på slutet! Fast braiga hemligheter kan också vara jobbiga, det kan vara lätt att försäga sig. Till exempel när min kusin skulle fylla 40 så hade vi fixat en överraskningsfest till henne. Ju närmare dagen kom desto tystare blev hennes telefon. Ingen vågade ringa och riskera att slinta med tungan... Hon var en anings konfunderad över tystnaden :-)

  SvaraRadera
 3. Det låter som en viktig bok. Visst finns det olika sorters hemligheter och vissa av dem ska barn inte bära själv.

  Kram och trevlig trettondagsafton!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.