torsdag 31 januari 2019

Ester Tagg och sjöormens öga av Linn Åslund


Ester Tagg är tillbaka i en ny spännande piratberättelse. Här kan du läsa om första delen, Ester Tagg och den flygande holländaren.

Ester är en modig tjej som inte räds den stora, argsinta mannen som försöker ta över den flygande holländaren. Istället är hon listig och slug och kommer snart en stor hemlighet på spåren. Texten är varvad med många härliga illustrationer och boken slutar med en cliffhanger som bara tigger mer.

För barn 6-9 år.

En dag dyker det upp ett brev på piratskeppet Den flygande holländaren. Det är från Amelia Sorgmantel. Hon berättar att hon är strandsatt med sin besättning och snabbt behöver hjälp.

Ester vet att Sorgmantel är den enda som kan berätta var hennes föräldrar är. Hon måste få åka dit! Problemet är bara att kapten Stålhjärta har varit tvungen att pantsätta Den flygande holländaren. För att bli fria från skulden måste Stålhjärta och hennes besättning först hitta den mytomspunna ädelstenen Sjöormens öga.


Linn Åslund (text)
Rebecka Helmersson (bild)
Ester Tagg och sjöormens öga
Rabén och Sjögren
recensionsexemplar
ISBN: 9789129702729
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 30 januari 2019

Bok 2 Mirakel och hemligheter


Den känslan! Fast jag har inte fattat det själv än. Jag har inte ens fattat hur stort det är att jag har gett ut en bok sedan innan. Nu har jag snart två böcker utgivna och jag nyper mig i armen men allt är ändå så surrealistiskt. Så stort. För stort för att greppa. Det här är ju vad jag har drömt om sedan barnsben, så länge jag kan minnas. Nu lever jag i stunden ...

I februari-mars beräknas Mirakel och hemligheter att komma ut, men redan nu kan du förhandsboka den hos förlaget "IDUS".

Boken riktar sig till 9-12 år och så här står det på baksidan;

Det är inte meningen att ta hästen, men när jag möter den i skogen kan jag inte låta bli. Jag har alltid drömt om en så här vacker skimmel. 
Utan att jag riktigt vet hur det har gått till har jag gömt undan hästen på campingen där jag och pappa bor.

Jag heter Mi-Rakel Tapper. Jag dog i samma ögonblick som jag föddes. Men sedan började jag leva. Det är miraklet. Ingen trodde att jag skulle överleva. Sedan trodde ingen att jag skulle lära mig att gå. Men jag kan till och med springa, fast jag har cerebral pares. 
Och nu ska jag visa dem alla att jag också kan ta hand om en häst. En väldigt hemlig häst förstås.

Smultron och svek ... bär-serien av Eva Swedenmark och Annica Wennström


Det här är serien om familjen kring den italienska restaurangen la Stella. Den första delen, Smultron och svek läste jag för flera år sedan och har sedan köpt på mig resterande böcker. Vissa böcker är bara såna som jag vill ha i hyllan, och det här är några av dem. Nu har jag fått höra att en femte del är på gång, Hjortron och hjärtan, som kommer i juni -19. Då passar det sig bra att jag precis har sträckläst dessa härliga relationsromaner.

Nu kan jag inte låta bli att sitta här och fundera på vad det finns fler för bär. Körsbär, jordgubbar, blåbär ...

Blåbär och bråk
Körsbär och kärlek
Jordgubbar och jubel

... men det är bara för att jag dels är yrkesskadad, dels tycker om serien så och inte vill att den ska sluta "redan".

tisdag 29 januari 2019

Veckans topplista, v. 5 1800-tal

Veckans topplista fokuserar på böcker skrivna under, eller som utspelar sig på 1800-talet. En tidsepok som jag gillar att läsa om. Här är några av mina favoriter.  • Norrsken, Frida Skybäck
  • Lånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg
  • Stolthet och fördom av Jane Austen
  • Belgravia av Julian Fellowes
  • Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

måndag 28 januari 2019

Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen av Erika Svernström


Vilken tokrolig bok med ett omslag som lockar till läsning. Vem vill inte lära känna Birgitta, trots att hon benämns som en surtant?! Berättelsen är skojig, fartfylld och spännande.

När surtanten Birgitta förstår att hennes ärkefiende Lennart von Spetsnäsa snott en biljett till månen från ett barn blir hon rasande. Tillsammans med sina grannbarn utsätter hon Lennart för en gasbildande brakhämnd som får honom att spåra ur helt. Med list lyckas han då få Birgitta att lämna sitt eget bröllop och börjar planera ett hemskt brott för att få sin vilja igenom. Plötsligt är fyrahundra barn och Sveriges ende astronaut instängda på biblioteket som sakta glider ner i vattnet 
En busig bok om vad listiga barn och färgstarka pensionärer kan klara av tillsammans. Och hur viktigt det är med vänskapsrelationer över generationer.

Erika Svernström
Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175779041
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 27 januari 2019

Söndagens smakbit, v 4


Mannen studerade henne intressant medan han log och tuggade på sin egen dadel. Men Marie såg att blicken var bestämd och ingående. Fast hade han verkligen sagt korståg? Och kejsardöme? Vilket kejsardöme menade han då? Var hade hon egentligen hamnat? Eller rättare sagt, när hade hon egentligen hamnat? Korståg hade förekommit lite då och då genom världshistorien, så det här kunde fortfarande vara nästan vilken tid som helst.
"Ehm ... jag heter Marie och jag letar efter min bror, som heter Max, och min ... väninna ... som heter Amanda."
Mannen kisade betänksamt mot henne utan ett ord.
"Vi ... kom ifrån varandra och jag tänkte att om jag går mot havet kanske jag hittar dem."
"Kom ifrån varandra, säger du. Hur då?"
Marie log besvärat.
"Det ... öh ... är en lång historia."
Mannen nickade med ännu ett leende.
"Jag älskar långa historier. Sitt upp bakom mig och berätta allt från början. Vi rider i riktning mot Akka."
Med ett vigt kliv satte mannen foten i ena stigbygeln och svingade sig enkelt upp på den stora hästen. Sedan sträckte han sig ner mot Marie. Han fattade hennes arm och drog upp henne så att hon kom på plats bakom honom.
Akka? tänkte Marie. Om det var en stad hade hon aldrig hört talas om den.
"Du sa inte vad du själv hette?" frågade Marie.
Mannen skrattade.
"Jag har många namn, unga dam. Håll i dig nu."
Sedan skänklade han den utvilade hästen, som satte av i ett stort moln av damm och sand.

s. 26 ur Tidsväktarna - Den siste väktaren av L. Jacobsen och M. Lerneby

Fler smakbitar här

Hela den här veckan har jag varit sjukskriven och mest suttit i soffhörnan och skrivit/redigerat ett ungdomsmanus. Det känns skönt att ha fått vila och att ha fått tid till manuset som kräver fullt fokus, samtidigt börjar jag känna mig frustrerad såklart. Idag vaknade jag för första gången och kände, peppar, peppar, en svag lindring i benen. Nu är det bara att hoppas att det går åt rätt håll så att det här inte bara är en slumpartad feeling. Min förhoppning är att kunna komma tillbaka innan sportlovet, men till dess får jag lov att vara heltidsförfattare och försöker landa i att min sjukskrivning faktiskt är för mitt eget bästa.

lördag 26 januari 2019

Floden av Markus Lutterman


När jag fick boken var jag först lite rädd att jag inte skulle tycka om den. Genren, en suggestiv  smått dystopisk spänningsroman med övernaturliga inslag, är egentligen inte alls min grej. Men så läste jag en rad goda omdömen om boken och började själv läsa.

Boken är snabbläst och griper verkligen tag i mig. Tidigare har jag läst Det du inte såg om Patrik Sjöberg av Lutterman  En helt annan genre. Båda gripande på sitt sätt. Floden väcker många tankar och jag läser mig till ett fint budskap; stanna upp och omforma ditt liv så som du vill leva. För din och för andras skull.

NÅGOT DÖLJER SIG I TYSTNADEN
Fyra personer färdas tillsammans längs en mörk flod. De känner inte varandra, vet inte var de befinner sig eller vart de är på väg.
När hemligheterna börjar röjas och de äntligen förstår var de hamnat inser de att det kan vara för sent att ta sig därifrån.
Floden är en skrämmande och suggestiv berättelse om rädslan att inte kunna undgå sitt öde. Det är en roman om oläkta sår och om sökandet efter svar både i och utanför oss själva. Med starka spänningselement och kopplingar till litteraturens klassiker ställer Markus Lutteman frågor som får oss att fundera på allt från hur vi lever våra moderna liv till vad som händer efter döden

Markus Lutterman
Floden
Bookmark förlag
Recensionsexemplar
ISBN: 9789188745194
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 25 januari 2019

Veckans helgfråga, v 4


Jag både läser en hel del och skriver massor. Jag behärskar det svenska språket hyfsat väl. Grammatiskt är det ibland klurigt, speciellt när jag i en text skriven i presens helt plötsligt ska återberätta något (han gjorde eller Han hade gjort), men hur är det då med stavningen? Har jag svårt att stava till något ord?

När jag var liten hade jag svårt för b och d och med stavningen över lag. Det stoppade mig dock inte från att läsa och skriva i massor, redan då. Men sannerligen har jag svårt för att stava ibland som vuxen också. Ibland för att jag skriver för fort och fingrarna inte helt hinner med. Ibland för att jag slarvar med ända och enda. Och ibland på grund av irriterande autokorrekt som jag missat men som oftast är det engelska ord jag har svårt med. Jag läser sällan engelska texter, så det är förståeligt och jag får alltid slå upp orden (jag brukar slänga mig med engelska uttryck när jag skriver. Det är ju så vi pratar nu för tiden. Svenska blandat med några engelska fraser hit och dit).

Och så en extra fråga på det:

Är det någon bok som har filmpremiär i år som jag vill se?

Nu tittar jag väldigt sällan på film eller teveserier eller teve över lag ... för att inte tala om bio. Jag vet knappt hur man gör när man går på bio, men en film jag vill se, när den kommer på Netflix eller så är Britt-Marie var här av Fredrik Backman. Boken var så bra. Men det lär dröja innan jag ser den. Jag ligger back med en hel del filmatiserade böcker som jag tänkt se. Och så vill jag se Mamma Mia 2 ... men tiden finns inte. Jag läser oftast mycket hellre, eller mer gärna, skriver egna manus.

Stella och kyrkogården av Jerker Hultén


Vilken skickligt skriven sträckläsningsbok. Den är spännande, mörk, sorglig och fin på samma gång. En bok som passar de lite äldre läsarna. 12 år och uppåt skulle jag vilja säga. Bitvis är den väldigt ruggig och hemsk.

Stella ser på pojken en stund utan att säga något.
"Nå?" säger han och vågar sig fram ett par steg från gravstenen.
"Ska du pröva att lämna kyrkogården igen? Eller har du redan gett upp?"
Stella ger grinden en blick och sträcker tvekande fram handen mot handtaget.
"Det går inte, eller hur?" säger hon sedan dystert och drar tillbaka den igen. "Att lämna kyrkogården", menar jag. 
Stella är med om en bilolycka och hamnar på den gamla kyrkogården på andra sidan staden. Men hon vill därifrån. Hon och hennes mamma har bråkat och hon vill hem och ställa allt tillrätta igen, men kyrkogården vill inte släppa henne ifrån sig. Dessutom visar det sig att olyckan inte var någon olycka. Någon körde på henne med flit. Någon som egentligen var ute efter Stellas mamma. Nu måste Stella använda all sin uppfinningsrikedom och all den hjälp hon kan finna på kyrkogården för att rädda sin mamma innan det är för sent.Jerker Hultén
Stella och kyrkogården
Idus förlag
Recensionsexemplar
ISBN: 9789175778822
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 24 januari 2019

Tre önskningar av Liane Moriarty


Moriarty är en av mina favoritförfattare och inte heller denna gång blir jag besviken. Hon skriver trovärdigt och fängslande med både språk och handling som flyter och det går lätt att komma karaktärerna nära.

Trillingsystrarna Kettle fyller år, och ställer som vanligt till med en scen. Den champagnesprudlande födelsedagsmiddagen slutar i ett praktfullt gräl och en ambulans som i ilfart måste bege sig till sjukhuset. Vem var det som satte igång bråket denna gång? Var det Cat, vars liv varit ett enda kaos sedan den där kvällen framför teven då Dan fick för sig att bekänna sin otrohet? Var det Lyn, den på ytan så perfekta systern med eget företag och ett lyckligt äktenskap? Eller var det Gemma, det dagdrömmande yrvädret som inte kan behålla en hemlighet för sig själv? Oavsett vem av de tre som är skyldig till dramatiken innebär årets födelsedagsmiddag att systrarnas liv ställs på sin spets, och de tvingas omvärdera sina relationer och sin kärlek till varandra. Tre önskningar är Liane Moriartys debutroman. En varm och sprudlande berättelse om tre systrar och deras vedermödor i livet: allt från en otrogen make till panikångestattacker, oväntade graviditeter och skilda föräldrar som finner kärleken på nytt efter nästan trettio år.


Liane Moriarty
Tre önskningar
Månpocket
via Storytel
ISBN: 9789175035642
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 23 januari 2019

När benet kapades började mitt liv av Sonia ElvstålDet är bara januari och redan har jag hunnit läsa två biografier. Den här gången en berättelse om hur en olycka och en förlorad kroppsdel kan vända allt upp och ner - fast till det bättre.

Före Sonias olycka hade hon tusen drömmar. Hon hade massor av ideer om allt som skulle göra henne lyckligare”bara jag har en gård, bara jag har en häst, bara jag har en stuga till fjälls, en lägenhet i utlandet, egentid”…Hon visste inte då, att en vänstersväng med motorcykeln.En olycka.Skulle bli vändningen till ett bättre liv …Sonia Elvstål
När benet kapades började mitt liv
Jengle Förlag
via Storytel
ISBN: 9789187309687
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 22 januari 2019

Being a writer is like ...


Om någon skulle fråga mig vad mitt yrke är skulle jag svara att jag är författare. Och lärare. I den ordningen även fast jag än så länge bara har gett ut en bok (men har förlagskontrakt på ytterligare två som är på gång) och att jag faktiskt får lön för mitt lärarjobb. Än så länge har jag inte tjänat en krona på mitt författarskap. Men att bli författare har varit min dröm så långt tillbaka som jag kan minnas (nästan), så det är klart att jag vill framhäva mig som det.

Om någon istället skulle fråga mig vad mina intressen är skulle jag svara att jag tycker om att läsa. Och skriva. Fast i omvänd ordning. Mitt största intresse är alltså också mitt yrke. Går det?

Svar: Ja. Uppenbarligen. Och det tror jag att alla vi med kreativa yrken kan skriva under på. Somliga av oss arbetar och lever vår dröm (även fast jag - hittills - inte kan leva på mitt författarskap eller ens gå ner i tjänstgöringsgrad, men den dagen ... ).

Att vara författare är att ständigt vara ajour. Min hjärna kopplar inte av varesig jag sitter och skriver på ett manus, ett synopsis, redigerar eller "bara är". Jag hämtar inspiration överallt. Remain silent. I'm a writer. Anything you say (or do) may be used in a story. Jag har så fasligt roligt undertiden som jag jobbar och undertiden som jag har fritid. Vilken förmån. En sådan läxa har jag mer än gärna.

Veckans topplista v. 4 Vita bokomslag


Den här gången fokuserar veckans topplista på vita bokomslag. Passande nu när ljuset börjar återvända och sprida hopp om vår. Ljust, fräscht och snyggt.

Bär-serien om familjen kring restaurangen La Stella tycker jag är fantastisk. Läste om del ett och sträckläste sedan övriga tre för en tid sedan. Nu väntar jag med spänning på att del fem ska komma ut.

Shopaholic-serien tycker jag också mycket om. En blandning mellan feelgood och chic-lit"trams" som kan vara så härligt att läsa mellan varven.

Brännmärkt fick jag som överraskningspost i förra veckan och jag inväntar ett tillfälle att sätta tänderna ögonen i den.

Omgiven av idioter var så himla rolig och smått lärorik att läsa. På något sätt kunde jag efteråt känna trygghet i mig själv och riktigt känna att jag kunde luta mig tillbaka i den jag är. Och vara accepterad. För nu vet jag ...

In i skogen kan du läsa mer om här Jag gav den full pott.

måndag 21 januari 2019

Skuggorna på Frostbacken av Eva SalqvistSkuggorna på Frostbacken är spännande, kuslig, sorglig och varm på en och samma gång.

Dimman drar över Frostbacken och lägger sig tung över orten. Isaks pappa är död. Familjen, de som finns kvar, åker till Frostbacken för att få vara ensamma. Men de är inte ensamma. I närheten av deras stuga finns ett gammalt, nedgånget torp. Taket är fullt av mossa, några brädor på torpets fasad är murkna och på övervåningen gapar en trasig fönsterruta. Utanför står ett skelett av en gammal traktor som vittnar om gångna tider. Det händer oförklarliga saker runt torpet och till sist får Isak svårt att veta vad som är verkligt och vad som inte är det. Det enda han vet är att han har träffat Elin, som två gånger räddar Isak och hans lillasyster från fara. Vem är Elin och varför söker hon upp honom? 
Skuggorna på Frostbacken är en spökhistoria som följer Isak genom sorgen efter pappans död, samtidigt som en hemsk historia får sin lösning.

Eva Salqvist
Skuggorna på Frostbacken
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175779317
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 20 januari 2019

Söndagens smakbit v. 3


I neonskylten med namnet som lyste rött även mitt på ljusa dagen flimrade bokstaven H i ordet "Hotel". Under H:et stod en kraftigt byggd dörrvakt. Han hade trots sommarvädret på sig en lång trenchcoat, som om han vore en riktig gangster. Men han var bara en vanlig underhuggare som gjorde tjänster åt ghettots kriminella bossar. Sådana män som Ruth gick i säng med varenda kväll.
Dörrvakten såg till att inte vem som helst kom in på baren med den tillhörande bordellen. Bara de som hade gott om pengar och var beredda att sondera dem på sex och alkohol kunde ta sig förbi honom. Eller (hoppades jag) den som var väninna till någon som jobbade på stället.
Jag gick rakt fram till honom och sade: "God dag, jag är väninna till Ruth."
Dörrvakten låtsades som om jag inte existerade.

s. 68 ur Ung i ghettot av David Safier
här kan du läsa mer om boken

Boken griper verkligen tag i mig. Den är spännande och väldigt välskriven. En tredjedel in känns det som om den kommer att få 5/5 i betyg. Recension kommer.

För fler smakbitar, kika här

I veckan som gått, närmare bestämt i tisdags, blev jag sjukskriven på grund av mina himla leder. Jag hade varit hos läkare redan veckan innan, men blev tvungen att söka på nytt. Direkt när jag blev sjukskriven föll tröttheten över mig och det blev väldigt tydligt att jag pressat mig alltför hårt alltför länge.Typiskt mig. Vila är verkligen välbehövligt. Igår, när lillfis somnade i mitt knä och det lät så rofyllt bestämde jag mig till exempel för att blunda själv en stund. Och vips hade jag somnat. Mysigt. Nu får jag dessutom även tid att läsa, redigera mitt manus, skriva och fundera över nya bokidéer. Inget ont som inte ... ja, du vet.

Och så skiner solen! Bara en sån sak.

lördag 19 januari 2019

Tempelprästens hemlighet av Carolina Miilus-LarsenTänk om man kunde resa bakåt i tiden. Hur häftigt hade inte det varit? Tanken får i alla fall mig att gå igång och jag läser den här typen av böcker med stor behållning. Det är ett spännande sätt att lära sig mer om historian på.

TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot som ligger inkilat mellan två stenar på sjöbotten. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Och tänk dig att du med hjälp av klotet kan få resa tillbaka i tiden och vara den personen som du var då. Skulle du våga? 
Med hjälp av klotet hamnar tvillingarna Mia och Stella i Inkariket precis när européerna har upptäckt hur mycket guld och silver det finns att stjäla där. Men hur ska två elvaåringar kunna stoppa de brutala krigarna och vad är det egentligen han vill, den där läskiga tempelprästen som stirrar på dem? 
Efter DIAMANTTJUVAR PÅ TITANIC kommer nu den andra fristående delen i äventyrstrilogin om två modiga barn som gör allt de kan för att förhindra en gigantisk katastrof.

Carolina Miilus-Larsen
Tempelprästens hemlighet
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175778686
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 18 januari 2019

Johanna på Klarudden av Anna Sundbeck Klav


Johanna på Klarudden är en varm feel good om ett uppslitande uppbrott, en flytt och en återhämtning. Kort och gott, när livet vänder och en dörr stängs, då öppnas det ett fönster. Den här gången på andra sidan Sverige.

För att fly en uppslitande skilsmässa och en brutal uppsägning reser Johanna till sin farbrors gamla hus på Öland. Här har hon tillbringat sin barndoms somrar och hon minns fortfarande känslan av att allt är möjligt. Fast denna gång har vintern ännu inte övergått i vår, landskapet ligger fruset runtomkring henne och det visar sig att huset varken har värme eller rinnande vatten. 
Men i takt med att våren närmar sig börjar Johanna upptäcka nya styrkor hos sig själv. Hon distraheras dock av den charmiga men oerhört enerverande grannen Niklas. Dessutom lyckas hon få i uppdrag att intervjua Ölands mest eftertraktade ungkarl. Snart är en karusell igång där Johanna inte har tid att tänka på mycket annat än att hålla sig kvar i sitsen. Vila upp sig får hon göra en annan gång.

Anna Sundbeck Klav
Johanna på Klarudden
Harper Collins
recensionsexemplar
ISBN: 9789150941166
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 17 januari 2019

Veckans helgfråga v 3


Har du slutat att läsa en serie för att den har blivit superdålig?

Ja. Jag minns inte vad serien hette eller vem som skrev den, mer än att det var en norska. Serien blev inte dålig. Verkligen inte. Men efter att ha läst ett ex antal böcker i serien tröttnade jag helt enkelt.

Kan ha varit Laila Brenden som skrev. Det handlade i alla fall om bondesamhället förr. Fina böcker.

En annan serie som jag avslutade redan efter första boken, som jag inte tyckte om särskilt mycket, är Elena Ferrante.

Dessutom hade jag tänkt sluta läsa De sju systrarna sedan jag tyckt att del två var en onödig upprepning av ettan. Men nu har det gått en tid och jag vill ge serien en sista, ärlig chans.

Och just det! Grottbjörnens folk-serien har jag inte heller läst klart  Jag tröttnade strax innan Den nionde grottan, eller vad den nu heter. Intressanta böcker men för mycket sex och snusk för min smak.

Trevor och farfar. Tjuven som hade klänning av Robert Eriksson


Lasse-Maja är inte alls en detektivbyrå. I alla fall inte ursprungligen, och i den här härliga berättelsen om Trevor och farfar får vi lära oss mer om vem Lasse-Maja faktiskt var. Jag tycker mycket om blandningen mellan roliga upptåg och historiska fakta. Dessutom poängterar författaren på ett väldigt fint sätt att en familj eller en vänskap inte behöver splittras bara för att man skiljer sig. Kärlek kan se ut på så många olika sätt.

Jag blir lite förvirrad av det relativt stora persongalleriet, men jag förstår också charmen med det då Robban skriver om sig själv och sin familj och sina vänner. Det är många härliga, färgstarka och varma karaktärer som går lätt att ta till sitt hjärta.

I barnboksserien Trevor och Farfar får vi än en gång följa den nyfikne sjuåringen Trevor, hans lätt excentriske farfar och deras lite annorlunda familj. 
Trevors farfar är inte som andra. Han kan nämligen väldigt mycket om historia och berättar gärna om alla intressanta och spännande personer och händelser från den svenska historien för sin sonson.  Läsaren bjuds på en resa genom historien med farfar som guide, samtidigt som man får lära känna den lite annorlunda familjen. Den första två böckerna i serien, Kungen som gick in i dimman och Vikingen som skrev i sten har uppmärksammats i skolor och har används som studiematerial för barn i alla åldrar.
Tjuven som hade klänning är den tredje boken i serien och här planerar farfar en resa utöver det vanliga för familjen till Göteborg. På vägen besöker de både Gränna och Marstrand och farfar berättar om både Andrée och hans ballongfärd, samt den sanna historien om den berömda tjyven Lasse-Maja och varför kung Karl den fjortonde Johan alltid hade ett ägg på matbordet.
I Göteborg besöks band annat Feskekörka, Risön och Liseberg. Vi möter dessutom farfars kompisar Daniel, Sofia och Svampmannen och får lära oss hur man snarar gädda och fiskar krabba, samt mycket mer. 
Anledningen till att farfar vill åka på denna resa är att han har berättat för Trevor att han och F2 skall skiljas. Därför vill han visa att man kan göra roliga saker tillsammans som en familj även fast man inte är gifta och att det kanske inte är så farligt ändå, trots allt.

Robert Eriksson (text)
Marcus Körling (bild)
Trevor och farfar. Tjuven som hade klänning
Skabetti Books
recensionsexemplar
ISBN: 9789188617071
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 16 januari 2019

Bettys resa av Marie-Louise MarcBetty-serien är en härlig och driven berättelse om en medelålders kvinna och hennes familj och vänner. Att den här tredje delen dessutom tar avstamp i Maldiverna är ett extra plus. Även om jag aldrig har varit där kan jag riktigt känna värmen. Tycker man om relationsromaner och bra dialoger kan jag varmt rekommendera den här serien.

Stockholm går mot vårens ljus, och Betty Svan ska äntligen sälja in sina drömmars tidning till förlaget: Love, Betty  ett månadsmagasin med fullt fokus på kärleken! Men vd:n Anton Berg säger blankt nej, och Bettys karriärdrömmar jämnas med marken. Samtidigt gifter sig bästisen Kristin, men när maken Erik är med om en olycka och inte kan följa med på bröllopsresan finns det plötsligt en biljett över till Maldiverna.   
Under solens heta strålar försöker Betty komma på vad hon ska göra med sina sista år i arbetslivet, men när nyheten briserar om att hennes tidigare chef Renée ska starta en tidning om kärlek så fylls hon i stället av revanschlust! Tillbaka i Stockholm gör Betty upp en plan för hur hon ska komma vidare med sitt drömprojekt, samtidigt som hon försöker balansera privatlivet med kärleken till Henrik och de dubbla känslorna inför pappan som klev in i hennes liv alldeles försent. Och Ragnar verkar i sin tur ha planer för Betty. Planer som kommer att överraska henne rejält.

Marie-Louise Marc
Bettys resa
Printz Publishing
recensionsexemplar
ISBN: 9789177711254
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 15 januari 2019

Veckans topplista, v. 3 Brittisk feelgood
  • Helen Fielding
  • Jane Austen
  • Jojo Moyes
  • Lucy Dillon
  • Sophie Kinsella


Det finns en hel sjö brittiska feelgood-författare att ösa ur känns det som och valet blev till viss del svårt. Jag funderade till exempel länge mellan Jane Austen och Rosamunde Pilcher. Det här är min absoluta favoritgenre. Feelgood rymmer det verkliga livet, relationer, tankar, känslor, svårigheter, hopp, kärlek ... och så slutar det alltid, på något vis, bra. En välskriven feelgood ger tuggmotstånd, är inte förutsägbar men ger ändå den där härliga må-bra-känslan som är så självklar för genren. Utan må-bra, ingen feelgood. Det säger sig självt.

För fler brittiska feelgood-tips, kika här.

måndag 14 januari 2019

Mitt liv och mina hundar av Anders BaggeSå här i början av nya året har jag reflekterat över att jag väldigt sällan läser biografier. När det blev dags att välja ny bok valde jag därför Mitt liv och mina hundar för att jämna ut den ström av romaner jag läser. Jag har alltid tyckt att Bagge verkar vara en snäll och harmonisk människa, dessutom tycker jag om hundar så valet av biografi var lätt. Läsningen är intressant och trevlig.

Iris, Sonja, Selma, Ebba och jag!

För snart tio år sedan klev Anders Bagge in i Idolstudion och svenska folkets hjärtan. Han blev känd som den glada och känsliga nallebjörnen, den som såg alla. Men bakom fasaden fanns stråk av mörker. Under flera år led han av panikångestattacker som var nära att knäcka honom. En väg ut ur dessa var kärleken till de hundar som blev en allt större del av hans liv.
Med mycket humor och stor sårbarhet delar Anders Bagge här med sig av sin historia. Han berättar inte bara om de avgörande händelserna som ledde fram till den framgångsrika karriären som musikproducent, utan är också ärlig om de kriser som han har gått igenom, som faderns död och försäljningen av Murlyn Music. Framför allt berättar han om kärleken till Saga, Esther, Iris, Sonja och de andra hundarna i hans liv. Hundar som har hjälpt honom genom både ljusa och mörka stunder.

Anders Bagge
Mitt liv och mina hundar
Bokförlaget Forum
via Storytel
ISBN: 9780777772850
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 13 januari 2019

Söndagens smakbit, v.2


När Stella vaknar till igen står hon upp och är förvånansvärt fri från smärtor. Ingen bultande huvudvärk, inget brutet ben vad hon kan känna. Inte ens en stukad fot eller något finger som pekar i någon omöjlig riktning. Hon har inget minne av att ha vaknat igen och absolut ingen aning om hur det kommer sig att hon nu står upp. Det enda hon är säker på är att hon måste därifrån. Hennes mamma kan när som helst komma ifatt henne och avslöja henne med regnkappan på sig.
Det är ett hemskt oväsen. Människor börjar samlas i en ring runt omkring henne. De flesta ser skräckslagna ut och tittar på något på marken vid hennes fötter. En del skriker, någon börjar gråta och ett par vänder sig bort med förfärade uttryck i ansiktet. En man med keps och röd jacka ropar åt en kvinna att ringa efter ambulans medan han själv rusar fram mot Stella och ett par killar på andra sidan gatan har tagit upp sina telefoner för att filma det som händer.
Stella sträcker på sig för att se om hennes mamma har sett henne ännu eller om hon fortfarande hinner springa därifrån. Men det hinner hon inte. Hennes mamma är bara ett tiotal steg bort nu. Hennes ansikte är förvridet av skräck och hon springer snabbare än Stella någonsin sett henne springa förut. Av någon underlig anledning lägger hon inte märke till Stella trots att hon passerar alldeles intill henne, utan slänger sig ned på marken bredvid mannen med kepsen som nu sitter på knä vid vägkanten.

s. 11 ur Stella och kyrkogården av Jerker Hultén.
Läs mer om boken här

För fler smakbitar, kika här


Den här helgen har vi, eller rättare sagt Chris, börjat renovera på ovanvåningen. Vi har bott här sedan mitten av september och velat bo in oss innan vi börjar renovera för att minimera att vi tar några förhastade beslut. Det känns smart och nu börjar våra idéer landa. Nu har vi till exempel kommit fram till att vi ska byta sovrum med varandra. Vi kommer att flytta ner och tillsammans med lillkillen ha de två sovrummen i fil bredvid köket. De tre tonåringarna får hålla till där uppe med varsina rum, ett allrum (så småningom - just nu ett kök) och (tillslut) ett nyrenoverat badrum. Det underlättar för mig också så slipper jag bekymret med att ta mig upp och ner med kryckor när jag, som nu, är inne i ett jobbigt skov.

Själv försöker jag vara kreativ. Jag läser en del och redigerar mitt ungdomsmanus som är den tänkta uppföljaren till Vingklippt längtan som kommer ut till sommaren - 19. Tyvärr, nu när jag har sådan värk, är det dock svårt att riktigt koncentrera mig. Jag kommer ständigt på mig själv med att stirra rakt ut i tomma luften. Då är det tur att jag har vitaminpillret i lillkillen, samt övriga familjen som stöttar.

lördag 12 januari 2019

Nytt liv sökes av Petronella Simonsbacka


Nytt liv sökes är en kortroman som börjar en smula trevande, men som sedan tar sig och det blir en helt okej läsning. Jag hade gärna fortsatt lära känna Lillemor och Odd ännu närmare.

Efter det smärtsamma uppbrottet från David bestämmer sig Lillemor för att även hon bryta upp från det liv de levt ihop i Oslo. Hon lämnar allt som påminner om den gamla relationen i soprummet där det hör hemma. Hur startar man om på nytt? För att hitta fotfästet igen bestämmer hon sig för att resa jorden runt och se alla de platser hon tidigare bara drömt om.
Med livet reducerat till innehållet i två resväskor och den trogna hasselbladskamera hon köpt tjugo år tidigare ger sig Lillemor iväg - hela världen ligger för hennes fötter. Hennes äventyr kommer ta henne från Lofoten till Casablanca, och på vägen möter hon både flörtiga fransmän och tjuriga norrmän. Men kommer hon någonsin möta kärleken igen?

Petronella Simonsbacka är i grunden journalist, men har även skrivit ett flertal skönlitterära verk. Simonsbacka har även dokumenterat sin egen cancerresa i bloggen "Livshungrig", och gjort ett webbradioprogram på samma tema.

Petronella Simonsbacka
Nytt liv sökes
Saga Egmont
via Storytel
ISBN: 9788726094688
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 11 januari 2019

Veckans helgfråga, v 2


Har valet av genre ändrats med åren, och i så fall, varför?

För egen del har det inte skett någon förändring. Jag föredrar fortfarande feelgood och drama som är så verklighetstroget som möjligt. Jag vet inte riktigt vad som skulle få mig övertygad att byta favoritgenre mot en annan. Om det skulle vara en ålderafråga betyder kanske det att jag fortfarande är ung och inte har åldern inne.

Pappan och havet av Tove Jansson


Första månadens klassiker i Klassikerutmaningen blev Pappan och havet. Boken har en fin sensmoral och det går att läsa in mycket mellan raderna. Visst att det är en barnbok men den lämpar sig minst lika bra för vuxna.

Muminpappan går omkring och känner sig onödig. Det är augusti, hettan är tung och pappan längtar efter att få beskydda sin familj som verkar klara sig ganska bra på egen hand.

Långt ute i havet ligger Ön. Dit tar Muminpappan familjen och Lilla My. Ön är vild och ödslig, något helt annat än den hemtrevliga Mumindalen där allting är som det ska. Havet lever sitt eget liv, stort och skrämmande. Det som till en början verkade vara något nytt och lite spännande utmynnar i hemlängtan och rädsla för de mörka nätterna.

Pappan och havet (1965) är den åttonde boken i serien om Mumintrollen.


Tove Jansson
Pappan och havet
Rabén och Sjögren
via Storytel
ISBN: 9789129687361
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 10 januari 2019

Rafael Holst's dagbok: päronsplitt och hallonsaft En boktrailer.

Det stora skogsäventyret av Emma V Larsson


Äventyret i skogen är spännande, magiskt och som en extra bonus lärorikt. Det är en fin berättelse om naturen och dess djur.

Vidar drömmer om att bli en stor äventyrare. På sin nioårsdag får han ett par vandringskängor och ett efterlängtat äventyr i present att tillsammans med familjen vandra i en nationalpark. Men den djupa urskogen gömmer många hemligheter och dagen blir mer äventyrlig än Vidar ens vågat drömma om.
Vem är det egentligen som spionerar på familjen och bara har fyra tår? Hur hjälper man en vilsen varg att hitta hem och vad är det för skumma typer som gömmer sig i trädens skuggor?

Emma V Larsson (text)
Maria Trolle (bild)
Det stora skogsäventyret
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN:
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 9 januari 2019

Äventyret med julpuddingen av Agatha Christie


I julas läste jag allt jag kom över och hann med på tema jul. Ändå ville julkänslorna inte infinna sig. Jag vet inte ... det är stressen tror jag, som gör att magin försvinner. Det hinns inte med att komma ner i varv och insupa känslan av fridfullhet. Synd. Hur som helst, senast läste jag Äventyret med julpuddingen. Handlingen utspelar sig, som titeln antyder, givetvis under julen, men även om Poirot beslutar sig för att fira en gammaldags jul ute på landet får jag som läsare inga direkta julvibbar. Handlingen är dock, som så ofta med Christie, riktigt bra och spännande.

Trots att blotta tanken på den engelska landsbygden vintertid fick Hercule Poirot att rysa beslutade han sig för att följa med mr Jesmond och fira en riktigt gammaldags jul på ett gods. Men givetvis fanns det en baktanke med julfirandet. Nyligen hade en mycket värdefull rubin försvunnit under väldigt olyckliga och pinsamma omständigheter och det var av största vikt att allmänheten inte fick veta samtidigt som rubinen återbördades.
Väl framme på godset bekantade sig Poirot med alla julfirarna och mottog samtidigt ett märkligt brev där det stod: "Ät inte av plumpuddingen. En som vill er väl."
Vad var det egentligen för skumt som pågick? Och hade det något att göra med den försvunna rubinen?
Agatha Christie (1890-1976) var en brittisk deckarförfattare och världens bäst säljande författare efter Shakespeare med över 4 miljarder böcker sålda på engelska och andra språk. Mest känd är hon för detektiven Hercule Poirot. Tillsammans med Arthur Conan Doyle är hon den som har format deckargenren mest.

Agatha Christie
Äventyret med julpuddingen
Saga Egmont
via Storytel
ISBN: 9788711958407
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 8 januari 2019

Veckans topplista, v 2 Böcker jag ville läsa 2018 men inte hann medFörutom en del recensionsexemplar som jag fick förra året och som ligger kvar i hyllan står dessa båda som jag köpte på bokmässan 2018 och väntar på att bli lästa. Jag ser fram emot båda två, de är inga hyllvärmare. Inte heller recensionsexemplaren om någon nu skulle få för sig det. Jag ser mycket fram emot dem. Det är enbart tidsbrist som har fått dem att dröja kvar. Men i år ... ja, i år ska jag väl ändå hinna?

Fler svar hittar du här

måndag 7 januari 2019

Texas och Vegas - skidresan av Sofie BorgTexas och Vegas är en riktigt spännande barndeckare. En bladvändare. Det här är andra boken om bröderna som jag läser. Skidresan skiljer sig från tidigare böcker på så vis att den är en tjockare kapitelbok för mellanåldern. De två tidigare böckerna riktar sig mot yngre barn och har fina illustrationer.

Bröderna Texas och Vegas är på skidresa med sin familj. Snart upptäcker de att det är något konstigt med den utklädda Snöbjörnen. Varför försvinner han med lillebror från pulkabacken och varför går han utanför deras stuga sent på kvällen? Texas och Vegas berättar för sina föräldrar och skidläraren, men ingen verkar tro dem. Till slut bestämmer de sig för att själva ta reda på vem som döljer sig bakom björndräkten. 
Texas och Vegas är en serie om två bröder och deras spännande äventyr tillsammans.


Sofie Borg
Texas och Vegas - skidresan
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175778976
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 6 januari 2019

Söndagens smakbit, v 1


Den här boken kom till mig som ett recensionsexemplar. Jag har inte hunnit läsa särskilt långt i den, men redan nu tycker jag mycket om tonen i språket. Det bådar gott.

Ilsket slätade hon till täcket på sängen innan hon ställde sig mitt i rummet med händerna vilande på höfterna. Det var ingen idé att stå här och tycka synd om sig själv och grubbla över det som hade varit när det fanns så mycket annat att göra, tänkte hon sammanbitet. Slänga ihop något till middag till exempel.
Johanna gick in i köket och gjorde sig en kopp te och några smörgåsar. Det var precis vad hennes energi räckte till just nu. Sedan satte hon sig i soffan framför tv:n. Vanligtvis var en thriller i amerikansk stil inget för henne, men just i kväll tog hon tacksamt emot vad som helst som kunde skingra tankarna. Men det faktum att hon stod på bar backe, i ett hus utan varken värme eller vatten, lät sig inte skingras av en film. Hon satte tekoppen på bordet med en lite smäll och gick ut i köket igen. När hon kom tillbaka hade hon ett rejält glas whisky i handen. Nu fick tankarna allt hålla sig undan medan hon försökte följa med i hur två detektiver jagade samhällets fiender. Redan innan filmen var slut hade hon fått huvudvärk, men whiskyn hade i alla fall gett henne den varma känsla i magen som hon varit ute efter.

s. 28 ur Johanna på Klarudden av Anna Sundbeck Klav
Läs mer om boken här eller här

För fler smakbitar, kika här


Det finns så många måsten och borden med den här dagen, min sista lovdag innan vårterminen drar igång i morgon igen. Det är bara jag och sönerna hemma, mannen är med döttrarna på handbollscup över helgen. Idag väntar jag fikabesök och ska baka något gott och städa. Egentligen hade Chris bett mig städa bort, om inte julen i stort, så åtminstone granen som barrar något fruktansvärt trots att vi har gett den kärlek och jag gärna vill ha den kvar lite till. Men jag går lite grann på sparlåga eftersom jag har värk och inflammerade leder. Jag gör det allra nödvändigaste bara ... vilket förvisso oftast är mitt motto. Jag går aldrig runt och piffar och fixar och maniskt städar. Det ligger inte för mig. Hellre ett röjigt hus där jag får utlopp för kreativitet än ett välstädat dito där all tid går åt till att plocka och piffa. All cred till dem som är lagda åt det hållet, jag älskar egentligen ordning och reda, men det ligger helt enkelt inte för mig. Idag gör jag det allra nödvändigaste så jag slipper skämmas när släkten kommer (det är första gången de besöker oss sedan vi flyttade så då vill jag ta i lite mer och göra mig till, utifrån husets bästa). Men ledvärken som sagt ... ett gissel att ta sig fram. Och, ja just det ja. Jag ska duscha och sluta skrota runt i pyjamasliknande plagg. Tillbaka in i vardagen bara - som en käftsmäll. Jag vänjer mig aldrig.

lördag 5 januari 2019

Sam och hemligheten av Ann Fagerberg Embretsén


Det här är en sån fin och stark berättelse som betonar hemligheters olika skepnader. Berättelsen kan ligga till god grund för ett samtal om rätt och fel.

Sam och Amina är bästa vänner. Tillsammans bygger de en koja i skogen. Allt är roligt, men en dag på vägen hem får Sam se något som han inte borde ha sett. Han förstår snabbt att han inte kan berätta för någon. Sam vill inte gå till skolan. Han vill inte behöva möta de han såg. Kan Amina få honom att våga berätta? Kan hennes mod göra Sam modigare? 
Det finns bra och dåliga hemligheter. Bra hemligheter kan kännas roliga och spännande. Hemligheter kan också kännas jobbiga och svåra. Det finns hemligheter som får en att få ont i magen, som gör en ledsen, rädd, arg eller orolig. Dåliga hemligheter får du alltid berätta för en vuxen som du litar på. Dåliga hemligheter ska du inte behålla för dig själv. Inte ens om någon har sagt att du måste.

Ann Fagerberg Embretsén (text)
Maria Andersson Keusseyan (bild)
Sam och hemligheten
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175778969
Finns hos Adlibris och Bokus