lördag 8 december 2018

Zero betyder noll (som i nolla) av Malin Lundgren


Jag tycker att det är så fint att den här boken dedikeras dem som någon gång känt sig ensamma i ett rum fullt med folk. Jag känner så igen mig, och det tror jag många fler med mig gör. Det är så lätt att tro att alla människor är stöpta ur samma mall och minsta lilla avvikelse gör oss udda och konstiga, när det i själva verket är tvärt om. Det är vi själva som gör oss unika. Ändå är det de extroverta, de som har förmågan att äga ett helt rum bara genom att vistas i det som utgör ritningen för mänskligheten och de introverta får stå tillbaka. Ännu mer.

Zero betyder noll (som i nolla) är en viktig bok om mobbning och en fin berättelse om vänskap. Jag tänker läsa den i min klass.

Hur vet man om man är mobbad? 
Penny är en tjej som gärna håller sig för sig själv. Det är inte för att hon är mobbad, det är hon inte. Hon har kompisar. Men ibland funderar hon, kanske lite för mycket, på vad de menar med sina blickar och konstiga kommentarer. Så är det Edith. Tjejen i parallellklassen. Hon som hela skolan vet är mobbad. Måste hon alltid dyka upp överallt där Penny är? Och hur kommer det sig att hon ­passar så fruktansvärt bra in i Pennys nödlögner, när det är så svårt att acceptera att hon kanske är den enda riktiga vän som Penny faktiskt har? 
Det här är en berättelse om sociala relationer i ­skolan, om utanförskap, makthierarkier och om att våga vara den man är.

Malin Lundgren
Zero betyder noll (som i nolla)
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175778730
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. En nog så viktigt bok skulle jag vilja säga. Alla barn har det tyvärr inte så bra i skolan som de förtjänar så där har vi alla ett stort ansvar. Killar bråkar på ett annat sätt medan tjejer "bitchblickar" och mycket kan ske i det tysta. Jag kan också känna igen mig i det och vi är garanterat inte ensamma.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Låter som en bra bok att läsa för eleverna.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Ensam i ett rum med massor av folk, det känner jag igen.

  Ha en fin söndag! Kram

  SvaraRadera
 4. Åh! Tack för dina fina ord!! Kram Malin Lundgren

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.