tisdag 4 december 2018

Veckans topplista v. 48 Julromaner



Det känns inte som om jag har gjort annat än recenserat och tipsat om diverse julromaner det senaste. Men det är ett kärt besvär så även om jag först tänkte stå över veckans topplista just på grund av ämnet, tänkte jag sedan att jag kör ändå. Dessa kan vara mina favoriter på temat jul.

1, Ett julmirakel om dagen av Poppy Alexander (i fyra delar)
Varje lördag i december säljer Kate julgranar utanför ett varuhus - på chefens order klädd som "sexig tomtenisse". Lönen är dålig, hon fryser och vill mycket hellre vara hemma med sonen Jack. Hon vill att de ska få en riktig jul i år. En glad jul. En sådan som de alltid firade tidigare, innan Jacks pappa dog. Vad Kate behöver är inget mindre än ett julmirakel, om hon så ska behöva styra upp det själv.

Trots att Kate planerar tiden fram till jul in i minsta detalj kan hon inte råda över det oväntade. Och när stans ensammaste mamma stöter på stans ensammaste man, den sorgsne och vackre Daniel, finns det kanske en chans att rädda julen för dem allihop ...

2, 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund
Emma förlorar sin man på julafton. Två år senare har hon fortfarande svårt att finna mening i tillvaron. Det dåliga samvetet gnager i henne, fanns det något hon kunde ha gjort för att rädda honom?

På väg hem en kväll stöter hon ihop med en äldre man som har irrat bort sig i snöstormen. Hon bestämmer sig för att försäkra sig om att han kommer hem välbehållen. Den kvällen föds en idé hos Emma. Hon ska utföra 24 goda gärningar. En för varje dag fram till julafton.

Från att oftast vara ensam möter Emma under dessa vintriga dagar en mängd människor som sakta börjar förändra hennes tillvaro. Men är hennes goda gärningar tillräckliga för att mota bort mörkret som bosatt sig inom henne? Hur kommer hennes liv se ut när hon vaknar på julafton?

3, Sju dagar med familjen av Franceska Hornak
Det är långhelg och för första gången på länge är hela familjen Birch samlad i det gamla huset i Norfolk när den äldsta dottern Olivia har kommit hem för att vara tillsammans med sin familj i en vecka. Två föräldrar och två vuxna döttrar, var och en med en hemlighet som de tvingas konfrontera under veckan. Och mitt i röran dyker en oväntad gäst upp som ställer allt på sin spets. Sju dagar med familjen är en varm och rolig roman om livets glädjeämnen och sorger – med hög igenkänningsfaktor för alla som någon gång umgåtts med sin familj lite för länge.

4, Snöfall över strandcaféet av Lucy Diamond
Efter en hektisk sommar på strandcaféet ser Evie fram emot sin första jul med nya pojkvännen Ed. Hon är fast besluten att det ska bli den mest perfekta, romantiska julen någonsin. Mysiga kvällar framför brasan bara de två, med vin och godsaker underbart!
Men friden tar slut när Eds före detta fru plötsligt tar kontakt igen, och sedan dyker oväntade gäster upp: Eds grinige bror Jake och Evies bästa vän Amber, som just fått sitt hjärta krossat. Lägg till snöstormar och familjedraman, och det ser ut som om julen kommer att bli lite av en kalkon

5, Ditt livs affär av Fredrik Backman
Det är natten före julafton, en grå kvinna kommer gående genom sjukhusets korridorer för att hämta en av oss. Hon bär en pärm med alla våra namn uppskrivna i: En cancersjuk 5-åring som sitter ensam och målar sin favoritstol röd, en 20-åring som putsar ölglas på en krog han älskar, en 45-åring som kör en dyr bil ursinnigt genom mörkret i jakt på något att krocka med. Ett av våra liv måste tas, om inte ett annat ges frivilligt. Men det räcker inte att någon bara dör, för ett liv är inte det som händer när det tar slut, ett liv är allt som hände fram till dess.

16 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av de böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. En riktig jullista. Sju dagar med familjen är jag nyfiken på. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 3. Riktigt juliga bokomslag! :)

  SvaraRadera
 4. Tack för tips! Verkar som jättehärliga julböcker!

  SvaraRadera
 5. Vilka härligt juliga omslag på böcker som jag gärna skulle läsa.

  Kram

  SvaraRadera
 6. 24 goda gärningar är jag nyfiken på!

  SvaraRadera
 7. Underbart! Jag blir glad bara av att se omslagen :) Har inte läst en enda av dem.

  SvaraRadera
 8. Fredrik Backmans bok har jag läst, ingen av de andra.

  SvaraRadera
 9. Har inte läst någon bok på din lista men är nyfiken på några.

  SvaraRadera
 10. Tack för trevliga boktips. Backmans bok är den enda jag läst.

  SvaraRadera
 11. Härliga julomslag och några är jag nyfiken på.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 12. Ett julmirakel om dagen har jag aldrig hört talas om. de andra har jag inte heller läst, men jag har åtminstone hört talas om dem

  SvaraRadera
 13. Hrm... jag har faktiskt aldrig läst Backman. Jag borde kanske göra det, den lät riktigt intressant.

  SvaraRadera
 14. Det finns verkligen massor med julböcker nuförtiden. Och jag har inte läst en enda av dem, så tack för tips :-)

  SvaraRadera
 15. Många julböcker finns det! :-) Nu är det snart dags för oss att börja glutta på våra julklassiker till filmer som vi kollar varje jul, som Bad Santa, Life of Brian, Love Actually och några fler som hör julen till för vår del. Traditionen började när vi inte kunde se svensk TV och trots att vi kan göra det nu så fortsätter vi att kolla dessa filmer i juletider :-)

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 16. Flera där som jag hade kunnat tänka mig, får skriva upp till nästa år helt enkelt.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.