fredag 28 december 2018

Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris


Ännu en berättelse (tänker även på Mischling) om andra världskriget som har en ny infallsvinkel. Tidigare har jag aldrig tänkt på tatueraren i lägren. Fast naturligtvis måste det ha funnits "en sådan". Men vem var han, eller hon? Det här är en gripande, viktig och välskriven sann berättelse som inte lämnar någon oberörd.

En makalös, sann berättelse om kärlek och överlevnad.

Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få ”leva”, det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utanse till att den unga kvinna han just ska tatuera också gör det. Hennes namn är Gita.

Lale inser tidigt vilket öde han och de andra i lägret är på väg att möta, men han bestämmer sig ändå för att leva livet fullt ut och bevara sin värdighet. Den gnistan tänder han även hos Gita och en oförglömlig kärlekshistoriasom övervinner koncentrationslägrets omänskliga förhållanden tar sin början.

Tatueraren i Auschwitz är en roman som bygger påden sanna historien om Lale och Gita och deras kärlek– som tillsammans med dem överlevde koncentrationslägret i Auschwitz.


Heather Morris
Tatueraren i Auschwitz
Bokförlaget NoNa
via Storytel
ISBN: 9789188107763
Finns hos Adlibris och Bokus

5 kommentarer:

 1. Den låter som en mycket bra bok.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Jag har svårt att klara av att läsa den typen av böcker... Vi får såklart aldrig glömma, men ändå.

  SvaraRadera
 3. Tittar in och önskar dig ett fantastiskt 2019!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 4. Det låter som en otroligt gripande och samtidigt romantisk bok. Den vill jag läsa, tack för tips!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.