fredag 21 december 2018

Hercule Poirots jul av Agatha Christie


Det här är ingen julroman i ordets rätta betydelse även om händelsen utspelar sig i juletid. Men en Christie är alltid en Christie och jag kan inte annat än tycka om Poirots udda figur. Spännande, välskriven och driven ... och som vanligt stört omöjligt att gissa sig till vem mördaren är.

Den åldrade miljonären Simeon Lee har tre vuxna söner. Alla lika försummade som fyllda av hat mot varandra och sin far. Väl medveten om detta finner Simeon en sadistisk tillfredsställelse i att samla den dysfunktionella familjen för att fira jul tillsammans. Fast i sin rullstol ägnar han högtiden åt att utdela trakasserier och det råder ingen brist på konflikter i familjen. Men när Simeon hittas ihjälslagen går ändå ingenting ihop.

Från sitt stilla julfirande kallas Hercule Poirot till familjen Lees gods. Allt efter som han lägger ihop bitarna i mysteriet nystas fler mörka hemligheter upp än vad familjen skulle önska.

Poirots jul utkom år 1938 och mottogs med mycket fina recensioner. I Sverige har boken oförtjänt hamnat i skymundan trots att den anses vara en av Agatha Christies främsta romaner.


Agatha Christie
Hercule Poirots jul
Bookmark förlag
via Storytel
ISBN: 9789175471679
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

  1. Även om det inte är en traditionell julbok så tyckte jag mycket om den!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Den har jag läst och gillat! :)

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.