söndag 30 december 2018

Bokåret 2018

2018 lider mot sitt slut - vilket år det har varit - och det är dags att summera det med den här listan. Något som har blivit lite av en tradition; 2016, 2017 Jag har läst så många bra böcker och den här listan är bara en liten del av hela härligheten (plus en del nitlotter som jag stött på). 2018 är också året då jag själv blev författare! Inte bara en gång, utan hela TRE gånger. Tre bokkontrakt vid två olika förlag. Idus förlag har gett ut Rafael Holst's dagbok - päronsplitt och hallonsaft och kommer också att ge ut ännu ett av mina barnboksmanus. Vingklippt längtan, min ungdomsbok, ges ut till sommaren via Kikkuli förlag. I'm blessed och overwhelmed.

Antal böcker under året?
225 (plus säkert minst två handfullar till av böcker som inte finns på Goodreads och som jag därför tappat räkningen på samt ett gäng barnböcker jag inte räknar med).

Bästa bok du läst under olika kategorier:

Roman / Ungdomsbok/bok för unga vuxna / Chic lit/romance

Fackbok/reportagebok / Självbiografi

Det stämmer inte riktigt. Jag har inte läst någon renodlad fackbok eller självbiografi. Detta var det närmaste jag kunde komma. En bok om verb och en roman som bygger på verkliga händelser, dock ej författarens egna.

Deckare/skräck / Viktig bok

En (nåja) bok som du hade höga förväntningar på men som gjorde dig besviken?

Mest överraskande, på ett positivt sätt?
Jag kommer inte att tänka på någon specifik bok just nu ... möjligtvis Tatueraren i Auschwitz. Inte för att jag inte förväntade mig bra läsning utan för att jag fick ett nytt perspektiv.

Bok som du rekommenderade till folk?
Bland annat ett flertal i det här inlägget.

Bästa bokserie du kom över?


Jag tror faktiskt att jag bara läste en enda serie. Och den var så bra. Förutom den här serien läste jag en hel del Agatha Christie, vilket kan anses som en deckarserie, om än ej i ordets rätta betydelse.


Mest spännande/kan-inte-sluta-läsa-bok?
Hmm ... ? Jag vet faktiskt inte. Jag har plöjt massvis med böcker.

Böcker du läste i år som du mycket väl kan tänka dig att läsa om nästa år?Favoritomslagsbild på en bok du läste ... (host) skrev under 2018?Mest minnesvärda karaktär?

Sophie från Älvdalen.
Henne kommer jag att sakna nu när jag har läst hela trilogin.

Favoritbokstund?
Bilresorna med ljudbok i lurarna eller varför inte den välförtjänta rasten jag alltid tar i mitt klassrum - med ljudbok i lurarna såklart.

Favoritbok du läste under 2018 av en författare du redan läst andra böcker av?
Kan tänkas vara en Lisa Jewell, en Lucy Dillon, Therése Ingmarson (se ovan) eller kanske en Agatha Christie, lite otippat då jag inte är en deckare-junky egentligen.

Bästa bok du läst enbart för att du fick tips från någon?
Massor ... så jag kommer inte på någon enskild eller ett par böcker bara så där. Ett flertal av de böcker jag läser är just tips från någon; från ett förlag, en författare eller något jag sett på Instagram eller i någon boktidning.Bästa bokrelaterade shoppingen?
Det måste vara bokmässan i Göteborg. Jag shoppar väldigt sällan böcker, men där köpte jag några stycken faktiskt. Bara att visats i den miljön är härligt. Nästa år kommer jag att stå där i egenskap av författare, med mina egna böcker. Ja - plural! Det är fantastiskt.

Hur många böcker satsar du på att läsa under 2019?
200 stycken. Och jag kan lägga till att jag i alla fall satsar på att skriva två böcker. Med tanke på att jag 2018 skrev - och fick tre bokkontrakt är det inte en omöjlighet. Det är väl i så fall prestationsångesten som kan sätta käppar i hjulet. Det och tids- och sömnbrist.

Några böcker som förtjänar att bli tipsade om och som inte har blivit nämnda här ovan?


Ett litet axplock ... Jag har enbart valt att fokusera på romaner för vuxna och unga vuxna i den här listan. Utöver det har jag, vilket du som följer min blogg och mina andra sociala medier redan vet, läst en hel hög med underbara barnböcker.

4 kommentarer:

 1. Oj vad med böcker du läser - jag förstår inte att du hinner med! :-)
  Stort GRATTIS till att det där med "egna skrivna böcker" blir i plural :-)

  Ha en härlig söndag!

  SvaraRadera
 2. vilken härlig bokkavalkad från 2018! Nu är 2019 ett oskrivet blad.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Många böcker blir det. Jag skulle vara glad om jag hann med hälften.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 4. Oj, vad du har läst många böcker! Lycka till med det fortsatta skrivandet nästa år!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.