måndag 5 november 2018

Vägen från väggen - förebygg en krasch. Återhämta en utmattning av Malin Roca Ahlgren och Jessica Stigsdotter Axberg


Vägen från väggen - förebygg en krasch. Återhämta en utmattning får mig att må illa av igenkänning. Särskilt avsnittet om försäkringskassan får min kropp att knyta sig och jag känner paniken komma krypande. Jag har varit där. I väggen. Både en och flera gånger. Det har blivit värre för varje gång. Återhämtningen har tagit längre tid och än idag lider jag men av stressen jag utsattes för under lång tid. Idag mår jag bättre. Efter att ha gjort bokens stresstest inser jag att jag att jag inte alls mår så som jag gjorde för ett par år sedan. En föräldraledighet kom emellan och blev min räddning. Det är jag övertygad om. Jag ligger förvisso på gränsen och hamnar på så många poäng att jag, enligt boken, bör se över min arbetssituation och livssituation.

Och det gör jag. Dagligen. Jag kan till exempel säkerligen ses som den minst sociala varelsen på min arbetsplats. Jag vistas sällan i personalrummet, och då enbart för att hämta en frukt eller kolla mitt brevfack. Jag klarar helt enkelt inte av det sociala, höga ljud ... eller kackel, som jag i hemlighet kallar det sorl som blir när många röster talar på en och samma gång. Rast tar jag i mitt klassrum, med en ljudbok, ett öppet fönster, benen i högläge och med Sandbox. Skönare kan det inte bli. Men visst hade jag önskat att det gick att ro i land att gå ner i tid. Jag skulle vilja kunna arbeta hemifrån. Jag skulle vilja ha, i alla fall minst 20% tid för att skriva böcker. En dag ledig från min lärartjänst i veckan. Minst.

Men nu ska jag inte orda så mycket om mig själv utan berätta om boken. En perfekt, gedigen och igenkännande handbok. Eller överlevnadsguide, som den faktiskt också är. Själv närmar jag mig den med en klump i magen. Min egen utmattning ligger alldeles för nära till hands för att jag ska ha glömt den. Jag vill aldrig mer hamna där. Några strategier har jag, självmant, lärt mig. Som aktiv vila till exempel. Att ägna mig åt saker som gör mig glad. Som att läsa eller skriva. Eller ta en promenad. Och att välja bort ett socialt liv så långt det går, och bara omge mig av de människor som ger energi, de som står mig allra närmast och är de som jag kan vara helt och hållet mig själv med. Jag tycker att det är så viktigt att tänka på de här frågorna:

Vad gör dig glad?
Vad skulle du vilja göra mer av i ditt liv?
Vad saknar du?
Vad är viktigt för dig?
Varför vill du göra dessa eventuella förändringar?
Vad har du för hinder för att genomför förändringarna?
Hur kan du komma över dessa hinder? 
(s. 124 ur Vägen från väggen - förebygg en krasch. Återhämta en utmattning)

Det här är en överlevnadsguide för den som blivit drabbad. En handbok för dig som vill jobba förebyggande och ett stöd till dig som är anhörig. Boken riktar sig både till privatpersoner och arbetsgivare.

Vi har sammanställt svar på de frågor vi fick när vi blev drabbade. Boken är uppdelad i olika delar så att du kan bläddra till just den del du vill och behöver läsa mer om. Vi har intervjuat olika personer som drabbats, bland annat LoLjud, samt ca 60 olika professioner och myndigheter som arbetar med stress, bland annat Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, stressforskare, psykoterapeuten Jessica Zandén och arbetsgivaren Cissi Elwin. Boken innehåller även fakta och statistik om stress och utmattning samt tips om olika behandlingsmetoder.

Vi hoppas att andra ska kunna känna igen sig, vi vill sprida kunskap och ta bort skammen kring stress och utmattning.
/Malin Roca Ahlgren och Jessica Stigsdotter Axberg


Malin Roca Ahlgren
Jessica Stigsdotter Axberg
Vägen från väggen - förebygg en krasch. Återhämta en utmattning
MrsHyper AB
recensionsexemplar
ISBN: 9789188387202
Finns hos Adlibris och Bokus


2 kommentarer:

  1. Det här är verkligen en viktig bok för många eller för alla.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Säkert en väldigt nyttig bok för väldigt många. Själv har jag lyckligtvis inte varit drabbad (annat än av "normalstress") och har nog därför svårt att sätta mig in i hur fruktansvärt jobbigt det måste vara.
    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.