söndag 18 november 2018

Söndagens smakbit v. 46 Vi ses i Ullådalen


Jag fick frågan direkt från författaren om jag ville läsa och recensera hennes debutroman. Det är en relationsroman om livsval, familjehemligheter och ny vänskap.

Fredrikas man har bestämt att något är fel med deras äktenskap och har hastigt lämnat semestern på Malta. Änklingen Sven från Ullådalen vaktar sitt partyglada barnbarn i Maltas nöjeskvarter. Melis bästa vän kallas Hövdingen. Ingen vet vem Hövdingen egentligen är. Inte ens Meli, som längtar till vargen och bergen. En växande vänskap får Fredrika, Sven och Meli att stråla samman i Åre där upplevelser av otrohet, förödelse och kärlek rör sig mitt bland julpyntet och doften av saffran. ”Vi ses i Ullådalen” är en relationsroman om förväntan, svek, barnlöshet, beroende, livsval och framåtrörelse. Dessutom vandrar hundar genom texten och det dricks gott morgonkaffe. Ingrid Marie Thorslund, född 1971 i Stockholm, bor i Åre .”Vi ses i Ullådalen” är hennes debutroman och den är första delen i serien om vännerna som möttes på Malta.

Fredrika tog av den röda toppluvan, skakade bort snön och gick in i bageriet från sidoingången. Hon såg fram emot att få äta deras julstubbe igen, som en budapestrulle gjord på seg marängpepparkaka, rostade hasselnötter och med granatäpple istället för konserverade mandarinklyftor. Granatäpplet gjorde att det nästan kändes nyttigt.
Det var som vanligt fullt med gäster och saffransdoften lovade gott dan före dan före dopparedagen. Värmen från bakugnarna skulle snart mjuka upp den frusna nästippen och hon letade i fickan för att hitta en pappersnäsduk att torka bort näsrinnet med när ett skärande kras överröstade julmusiken. På golvet låg ett sönderslaget tårtfat vars vita skärvor spred ut sig som stilistiska måsar över det spräckliga stengolvet. Maränger, grädde, bär och nötter låg i en hög framför en liten flicka. Fredrika stelnade till när hon kände igen sig i flickan som såg på när hela världen splittrades framför henne till en geggig och oaptitlig röra. Gör något, tänkte hon, gör något flicka lilla. Reagera. Fastna inte.

s 213 ur Vi ses i Ullådalen av Ingrid Marie Thorslund

Type Tell
ISBN: 9789176832660
Finns hos Adlibris och Bokus

För fler smakbitar, kika här

18 kommentarer:

 1. Tack för den.
  Ha en fin söndag.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Och nu blev jag hungrig! :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. En julbok? Eller blir man bara ledsen? Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monika: nej, det är ingen julroman. Och inte direkt någon feelgood heller. Mer en relationsroman med många karaktärer att hålla reda på.

   Radera
 4. Jobbig situation. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. fint omslag! tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbit och trevlig söndag

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten! Den verkar vara intressant.

  Kram

  SvaraRadera
 8. Tack för smakebiten, jag har sett den fladdra förbi men nu har jag mer koll på vad det är för bok.

  SvaraRadera
 9. Den har jag läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. En okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. Det hørtes ut som en tøff situasjon, og ikke lett å vite hvor man skal begynne å rydde opp!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten! Det var en okänd bok för mig!

  SvaraRadera
 13. Tack för smakbiten och ha en finfin start på veckan :-)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.