fredag 30 november 2018

Och så var de bara en av Agatha Christie


Och så kände jag för en Agatha Christie igen. Den här gången den oslagbara klassikern Och så var de bara en. En riktigt spännande pusseldeckare. Att komma på vem mördaren är känns som en omöjlighet, istället blir det spännande att lista ut vem som ska bli nästa offer.

Tio små tennsoldater åt supé i Rio.
En satte i halsen, och så var de bara nio.
Så inleds den klassiska barnramsan som gett namn till Agatha Christies stilbildande mästerverk från 1939. Tio främlingar har blivit bjudna till en herrgård på en isolerad ö utanför Englands sydkust. Gårdens okände ägare dyker själv aldrig upp, men låter snart sina gäster förstå att var och en kommer att bestraffas. Moraliskt är de alla skyldiga till mord som de aldrig har stått till svars för. När den första döda kroppen hittas, samtidigt som det står klart att all kontakt med omvärlden är bruten, inleds en mardrömslik kamp på liv och död.
Och så var de bara en är en av de mest sålda böckerna genom tiderna, alla kategorier. Det är den första i raden av Agatha Christie-deckare som bygger på en barnramsa.
I nyöversättning av Helen Ljungmark har Agatha Christies romaner fått en enhetlighet som spänner över författarskapet. Förlegade begrepp har moderniserats utan att böckerna har förlorat en språklig förankring till den tid då de skrevs. Samtidigt har en brittisk underfundighet som tidigare förbisetts lyfts fram.

Agatha Christie
Och så var de bara en
Bookmark förlag
via Storytel
ISBN: 9789188745989
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Med andra ord så är boken politiskt korrekt nu. På ett sätt tycker jag det är bra men samtidigt så får man ha i åtanke att den skrevs i en annan tid och när ordvalet var annorlunda. Jag hade inte stört mig om den gamla titeln funnits kvar men jag skulle aldrig acceptera att se den på en nyskriven bok. Hur som helst så är det en bra bok.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Ha en fin fredagskväll. Jag är inte något faan av Agatha Christie.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Min favorit av de böcker jag läst av henne! :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.