tisdag 13 november 2018

Brutna ben och brustna hjärtan - en alldeles omöjlig jul av Maria Ernestam


Jag älskar den inledande, smått miserabla och väldigt igenkännande scenen med skolbasaren och de hembakade bullarna alla elever förväntas bidra med. Vem har inte befunnit sig just där? Jag känner igen mig själv som elev, som förälder och som lärare. Lite rysningar får jag, samtidigt som det doftar saffran och jul och jag tänker att en roman som inleds med saffransbullar måste andas jul rakt igenom. Det blir dock inte riktigt så, men så är jag fasligt kräsen också vad gäller jul-lit. Berättelsen blir istället en feelgood med lögner och svärta. En med tuggmotstånd, och det gillar jag.

Ingenting går riktigt Lisbeths väg i livet. Hon tycker visserligen om sitt lilla hus vid havet och trivs som lärare i Frillesås. Dessutom är hon singel, vilket trots allt är bättre än att vara olyckligt kär.
Men veckorna före jul blir allt bara värre. Skolans rektor vill peta henne från idrottstimmarna och anställa en manlig alpin mästare. Gamle pojkvännen dyker upp och är trött på sin glamorösa flickvän. Lisbeths syster vill till sin makes fasa föda fjärde barnet hemma och bästa vännens dotter får problem med polisen. När sedan köket måste rivas upp är olyckan fullständig, och till råga på allt ska släktens stora julbord serveras redan klockan elva.

Maria Ernestam
Brutna ben och brustna hjärtan - en alldeles omöjlig jul
Louise Bäckelin Förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789177990246
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. Den gör jag en notering om!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Det var mycket på en och samma gång ;-)
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. "Svärta och lögner" låter inte ju-myspysigt direkt...

  Ha en härlig dag! :-)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.