söndag 28 oktober 2018

Söndagens smakbit, v. 43 Vajlett och Rut av Karin Alfredsson


Vajlett och Rut möts på bron till affären. Rut är på väg ut, Vajlett in.
Vajlett har aldrig sett henne utomhus förr. Hon sitter väl låst vid telefonväxeln mest hela dagarna, och en skolfröken är ju katederslav. Rut har galoscher utanpå kängorna, en svart virkad basker och en liten pälskrage på kappan.
Hon hälsar med en nick.
- God eftermiddag, fröken.
Som om de aldrig lagt bort titlarna.
- God eftermiddag.
De har setts några gånger på posten efter kaffestunden i Ruts kök. Ibland inne på postkontoret när Vajlett kommit för tidigt, innan Rut hunnit dela ut posten i postfacken, men då har det alltid varit andra vid disken och Rut har bara lämnat över det Vajlett ska ha, eller skakat på huvudet: ingen post.

s. 148 ur Vajlett och Rut av Karin Alfredsson


Karin Alfredsson följer upp förra höstens succé Skrik tyst så inte grannarna hör med den här bländande relationsromanen om två kvinnor i Västerbottens inland, i mitten på förra seklet. Om hur det var och är att tvingas bryta mot normer för att vara sann mot sig själv.

Jag tycker mycket om språket. Det är en vacker och välskriven bok, men slutet kom så abrupt. Boken är snabbläst och finstämd och jag blir lite snopen när slutet kommer så rappt och så öppet. Jag tycker om när jag som läsare får fantisera vidare och slipper bli skriven på näsan, så att säga. Men när slutet blir alltför öppet blir jag lite besviken. Så, summa summarum, en fantastisk berättelse som lämnar ett uns av besvikelse och "vill-ha-mer" efter sig. I sig ett gott betyg förstås. Det är dessutom intressant att läsa mer om en lite undangömd plats i vårt vackra land. Så många andra böcker berör storstäderna eller kusten.Karin Alfredsson
Vajlett och Rut
Bokfabriken
recensionsexemplar
ISBN: 9789176299067
Finns hos Adlibris och Bokus

16 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. På din beskrivning lät det som en bok jag skulle kunna tycka om!

  SvaraRadera
 2. tack för trevlig smakbit, blir lite nyfiken.

  SvaraRadera
 3. tack för tipset! Har tittat på den tidigare så nu blir det en beställning.

  Kram

  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag gillar inte abrupta slut, men det kanske öppnar för en efterföljare?

  Ha en finfin söndag och tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten! Den här boken ska jag nog läsa nån gång.

  SvaraRadera
 6. Verkar intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Den blev man nyfiken på. Ha en fin söndag.
  Kram carin

  SvaraRadera
 8. Jag måste ju nästan läsa boken själv när den utspelar sig i Västerbottens inland. Är ju i princip mina hemtrakter.

  SvaraRadera
 9. Läste denna för ett tag sedan o gillade den mer än jag trodde jag skulle göra!

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten den har jag läst och gillade den.

  SvaraRadera
 11. Jag är lite nyfiken på den här och Skrik tyst så inte grannarna hör som jag tänkt att jag ska läsa eller lyssna på någon gång. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Jag har funderat på den där boken förr, men än har jag inte läst.

  SvaraRadera
 13. Tack för smakbiten! Låter som en bra bok ändå.

  SvaraRadera
 14. Tack för smakbiten. Låter som en jättebra bok. Är definitivt nyfiken på den.

  SvaraRadera
 15. Den väntar i min läsahög. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 16. Jag vill så gärna läsa denna!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.