söndag 21 oktober 2018

Söndagens smakbit, v 42


Just nu läser jag bland annat den internationella bestsellern, Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi. En bok som har beskrivits som en ömsint och vacker familjehistoria och en spegling av de afganska kvinnornas pågående kamp. Det är en stark, vacker och samtidigt skrämmande läsning. Boken är lite av en tegelsten och eftersom jobbet tar så mycket tid har jag inte hunnit längre än halvvägs, trots att jag har läst i snart en vecka. I förrgår, fredag, hann jag dock en bra bit när jag kunde sitta med en sovande bebis och läsa i flera timmar. Det var rofyllt. En härlig start på helgen.

"Din mor skyddar sig. Hon skyddar sin själ och gör den bräckliga blomman hård som en klippa med hjälp av medicinen din far kommer hem med, därför att hon inte känner till något annat sätt att överleva. Du borde göra likadant, fast självklart på ett annat sätt. Glöm inte att också du är både en blommas kronblad och en hård klippa."
Hon suckade.
"Den där förbannade medicinen. Nu när Abdul Khaliq är din fars damaat kan han få så mycket han vill. Det fanns helt enkelt så mycket att din mor inte kunde motstå den."
"Resultatet av hela det är arrangemanget blev för bra för dem", sa jag med mer cynism än jag hade tänkt. Ibland såg jag mor som ett offer. Vid andra tillfällen betraktade jag henne som fars medkonspiratör. Oavsett vilket var det mina systrar som blivit lidande. Jag såg Jahargir och svor på att aldrig göra likadant mot honom.
"Du kan klandra din mor, men det är meningslöst. Du vet inte vad det innebär att vara i hennes kläder. I en myrstack är dagg en störtflod."
"Men du sa samma sak! Det var du som sa åt henne att hon inte skulle låta gifta bort oss! Jag minns att du grälade med henne!"

s. 253 ur Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi
Läs mer om boken här och här

För fler smakbitar, kika här

16 kommentarer:

 1. tyckte mycket om denna, fast inte roligt att vara kvinna...

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset, den är noterad!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Härligt att du fick en sån lång och rofylld fredag! Hoppas att gårdagen blev lika bra :-)

  Ha nu en riktigt skön söndag också :-)

  SvaraRadera
 4. Låter som en bra bok.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Den här boken köpte jag i USA för flera år sedan men den är fortfarande oläst...

  SvaraRadera
 6. Känner igen titeln, blir lite nyfiken på den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. den vill jag läsa! tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 8. Den har jag faktiskt stående oläst, men den verkar bra.

  SvaraRadera
 9. Det låter som en bra bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Verkar som en bra bok, men det där med tegelsten skrämmer något. ;)

  SvaraRadera
 11. Högaktuellt ämne just nu då det pågår val i Afganistan! Man ser många kvinnor på bilderna, de är tuffa som tar sig till vallokalerna trots hot och våld. Ett av de värsta oroshärdarna på jorden och dit skickar Sverige tillbaka flyktingar...tack för smakbit

  SvaraRadera
 12. Den kände jag inte till, låter helt klart intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 13. En bok som jag är nyfiken på. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 14. Säkert en intressant och viktig bok att läsa.

  SvaraRadera
 15. Den är jag nyfiken på! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 16. Den verkar intressant. Jag har ju tyckt mycket om Hosseinis böcker, som också utspelar sig i Afghanistan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.