söndag 7 oktober 2018

Söndagens smakbit, v. 40


Jag har kommit dithän att jag tycker att helgerna går i rasande fart. Så har jag väl alltid känt, lite grann, men nu är det mer markant. Att jag inte riktigt hinner med att andas och att allt bara hopar sig. Jag inser också att hela nästa vecka blir en långvecka med sena möten. Oftast finns det alltid någon dag där jag kan smita hem direkt efter lektionerna. Att jobba hemifrån är för mig mycket bättre än att vara kvar på skolan för att jag måste av en eller annan anledning. Hemma kan jag varva ner på ett helt annat sätt. Men ibland kan jag inte råda över mitt schema och då är det bara att anpassa sig och gilla läget. Även om det tröttar ut. Hur som helst. Nu till söndagens smakbit.

Alva och jag har håltimme precis när den stora tvåhundraåttio ton tunga Ingenjörsvillan ska flyttas till nya kulturområdet. Vi cyklar snabbt till Järnvägsparken. Jag klarar knappt av att titta på Stadshuset.
"Man ska se gruvan och Stadsklockan tillsammans," säger Alva.
Det är skönt att hon ogillar stadsrivningarna lika mycket som jag. Till skillnad från Julia blir hon upprörd på riktigt och hon förstår vad som riskerar att hända med Kirunas väsen.
Så kommer transporten med den stora gula villan, med svart sluttande tak, balkong och höga fönster med vackra vita karmar. Den har hämtats från sin plats vid Hjalmar Lundboholmsvägen, där den stått skymd bland björkarna, nära hyreshusområdet på Gruvfogdegatan, som snart ska rivas.
"Ingenjörsvillan byggdes 1900. Det var det trettionionde huset som LKAB byggde. Det är så himla sorgligt att allt förändras", säger Alva och jag skulle vilja krama henne.

s. 203 ur Inte längre min av Ann-Helén Laestadius.
Läs mer om boken här eller här.

För fler smakbitar, kika här.

16 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten, det måste vara en förmån att kunna jobba hemifrån. Fast många lärare här väljer att inte göra det.

  SvaraRadera
 2. Ännu en bok om Kirunaflytten? Jag skulle så gärna vilja läsa en sådan. Det är inte klokt att man kan flytta en stad.

  SvaraRadera
 3. Har läst några böcker av henne, men inte just denna. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. märkligt att flytta en hel stad. det måste vara svårt för gemene man. tack för smakebiten

  SvaraRadera
 5. Själv tycker jag att man får gjort mycket mer hemifrån men schemat tillåter tyvärr inte alltid det. Visst går helgerna på tok för fort.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Känner till författaren men har inte läst något. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. En fin ungdomsbok om jag förstår det rätt. Det måste vara väldigt speciellt när man rycker upp en hel stad ur sitt sammanhang. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 8. En bok jag blir nyfiken på :)
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Märkligt fenomen det där med att flytta på en stad...

  Låter som du har en hektisk vecka framför dig. Hoppas det inte blir lika fullsmockat som du befarar!
  Passa på att ha ett riktigt skönt upplopp av helgen nu då :-)

  SvaraRadera
 10. Skulle så gärna vilja läsa fler böcker som utspelar sig norröver. Så tack för tips och smakbit!

  SvaraRadera
 11. Förra veckan var en sån vecka som du har framför dig. Lyckades bli superförkyld också så nu blir jag hemma två dagar. Hoppas det går bättre för dig! Jag läste Inte länge din förr veckan och gillade den. Tyckte mycket om föregångaren Tio över ett också. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Känner igen det där att ha hektiska dagar... Boken låter intressant!

  SvaraRadera
 13. Tack för tipset och smakbiten.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 14. Tack för smakbiten! Okänd bok för mig.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.