tisdag 30 oktober 2018

Okända fakta om andra världskriget av Niclas Hermansson och Peter Ryberg


Andra världskriget har alltid intresserat mig, därför blev jag nyfiken på boken Okända fakta om andra världskriget när jag såg den på webben. Boken är lättläst och spännande och ger en inblick i kriget ur en lite annorlunda synvinkel. Det märks att författarna har gjort ett jättejobb med att samla fakta. Äldsta sonen, som även han tycker om att grotta sig ner i historian kring andra världskriget har också läst delar av boken. Det är ett gott betyg då han sällan läser frivilligt.

Historien är fylld av sådant som oförtjänt har förblivit okänt, glömts bort, ignorerats eller gallrats bort. Därmed inte sagt att stoffet är ointressant tvärtom!

Okända fakta om andra världskriget finns bland annat historien om Röda arméns experiment med radiostyrda stridsvagnar, drottning Elizabeths tid som mekaniker i lottakåren och björnen som tjänstgjorde i ett polskt förband. 

Författarna till boken Okända fakta om andra världskriget,Niclas Hermansson och Peter Ryberg, är två gymnasielärare med ett brinnande intresse för historia. I sin bok vill de uppmärksamma ämnen och händelser kring andra världskriget som oförtjänt har fallit i historiens glömska. En del okända fakta har fått sin plats i boken för att det kunde ändrat historiens gång: Hade exempelvis Storbritannien och Förenta staterna valt att fullfölja sina planer att attackera Sovjetunionen 1945 hade efterkrigstidens historia sett radikalt annorlunda ut.

Andra okända fakta har författarna tagit med för att det hjälper oss att förstå andra världskrigets komplexa konflikt bättre: Nazisternas mardrömslika planer för Östeuropa ger oss en förståelse för vad som verkligen stod på spel.

Ytterligare okända fakta har de tagit med helt enkelt för att mänsklig anständighet säger oss att det inte får falla i glömska: Den holländska motståndskämpen Jannetje Johanna Schaft förtjänar till exempel evig hågkomst för sitt oförskräckta motstånd mot övermakten och lägerdoktorn Aribert Heim förtjänar evig skam för sin mardrömslika grymhet mot försvarslösa fångar.

Ännu mer okända fakta har författarna inkluderat helt enkelt för att det är så kuriöst och märkligt eller rent av befängt och dråpligt. Ubåtskrigets fasor till trots kan man inte låta bli att le åt orsaken till att den tyska ubåten U-1206 sjönk: på grund av ett toaletthaveri.


Niclas Hermansson och Peter Ryberg
Okända fakta om andra världskriget
Historiska media
recensionsexemplar
ISBN: 9789175456164
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Låter som en intressant - men såklart även otäck - bok.

    Ha en finfin dag!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.