torsdag 11 oktober 2018

Göteborgs historia - porten mot väst av Tomas Andersson och Peter Sandberg


Det här är en faktabok helt i min smak. Jag tycker om historia och besöker jag en stad brukar jag alltid fundera på hur det såg ut och hur man levde här för hundra år sedan, två hundra ... Speciellt intressant är för mig Göteborgs historia då vi bor förhållandevis nära. När jag skulle skriva mitt examensarbete i trean på gymnasiet skrev jag dessutom en novell om familjen Berg, bosatta på Nääs slott. Från början kom familjen från Göteborg och Liseberg. Nu är det roligt att fräscha upp minnet från den tiden, sent 1700-tal och tidigt 1800-tal. Den här fina och gedigna boken tar dock upp fakta från 1000-talet och fram till idag. En bok som jag tror intresserar många och kan vara till stor nytta i exempelvis skolarbeten och dylikt.

Göteborg fyller snart fyrahundra år. Men staden vid älven har äldre anor än så. Kongahälla, Lödöse, Nya Lödöse, Älvsborgsstaden och staden på Hisingen är alla föregångare. Älven var tidigt en viktig transportled och under 1600-talet lockades holländska köpmän till området som blev en handelskoloni. Under de följande seklen stärktes rollen som handelsstad, samtidigt som orten under 1800-talet utvecklades till en av rikets viktigaste industristäder.
Det har länge saknats en gedigen och kunskapsrik bok om Göteborgs historia. Nu kommer äntligen ett praktverk om stadens utveckling, från medeltid till idag. Bokens författare Tomas Andersson och Peter Sandberg är bröder och har båda tidigare skrivit ett flertal böcker inom historieämnet. På ett kunnigt och fängslande vis fångar de sin hemstads mångfacetterade historia.

Tomas Andersson
Peter Sandberg
Göteborgs historia - porten mot väst
Historiska media
recensionsexemplar
ISBN: 9789175450674
Finns hos Adlibris och Bokus


2 kommentarer:

 1. Visst är det intressant att känna till stadens historia så jag läser också alltid in mig på platser som jag ska besöka.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Visst är det spännande med historia! Synd bara att då när man var tvungen att läsa det i skolan så tragglades det mest årtal. Såååå mycket mer intressanta dom där lektionerna kunde ha varit!
  Undrar hur det är i dagens skola...

  Ha en finfin fredag! :-D

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.