fredag 19 oktober 2018

4:50 från Paddington av Agatha Christie


Ännu en mysig pusseldeckare av Christie. Den här gången i juletider, vilket påminner mig om att det snart är hög tid att förbereda mig inför årets läsning av ett gäng jul-lit. En trevlig tradition som skapar stämning.

Inför julen reser mrs McGillicuddy för att hälsa på väninnan miss Marple. Men det som börjar som en avkopplande tågresa får en otrevlig vändning när mrs McGillicuddy bevittnar hur en kvinna stryps ihjäl i ett förbipasserande tåg. Det finns inga andra vittnen, inget lik hittas och varken tågpersonalen eller polisen tror på hennes berättelse. Miss Marple bestämmer sig för att ta reda på vad det var som egentligen hände ombord på tåget, och vem som är mördaren.

4.50 från Paddington utkom 1957 och är en av de mest populära böckerna med den mysterielösande damen Jane Marple i huvudrollen. Boken ger prov på Agatha Christies osvikliga förmåga att iscensätta intrikata mordmysterier. Hur kan ett brott lösas när det inte finns några bevis för att det verkligen har skett?

I nyöversättning av Helen Ljungmark har Agatha Christies romaner fått en enhetlighet som spänner över författarskapet. Förlegade begrepp har moderniserats utan att böckerna har förlorat en språklig förankring till den tid då de skrevs. Samtidigt har en brittisk underfundighet som tidigare förbisetts lyfts fram.

Agatha Christie (1890-1976) är känd över hela världen som kriminalromanernas drottning. Hennes böcker har sålts i mer än tre miljarder exemplar över hela världen vilket ingen annan författare i modern tid kommer i närheten av. Totalt har Christie skrivit åttio kriminalromaner och novellsamlingar, nitton dramer samt sex romaner under pseudonymen Mary Westmacott.Agatha Christie
4:50 från Paddington
Bookmark förlag
via Storytel
ISBN:
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Den gillade jag också. Nästan så att jag känner för att läsa om dem nu.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Den här har jag i en gammal utgåva :)

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.