lördag 1 september 2018

Världens vackraste man av Lena AckeboJag har länge tänkt läsa Världens vackraste man, men av någon anledning har den blivit lagd på vänt. Tills nu. På samma gång som jag funderar på varför jag inte tidigare har läst den är jag glad att jag hade den kvar. Den som spar, den har och nu fick jag suga länge på karamellen. Det var verkligen en fin läsupplevelse. Jag tyckte väldigt mycket om den här igenkännande relationsromanen och så snart Världens vackraste man var utläst påbörjade jag uppföljaren Kära Barbro. Det här är feelgood på hög nivå och jag blir alldeles gråtmild och varm om hjärtat. Ackebo har skickligt lyckats gestalta en rad karaktärer att tycka om, både deras fel och brister, deras omtänksamhet, men framförallt deras innersta som de alla tycks bära som små ok på sina axlar, för att "det är bäst så". Jag rekommenderar varmt!

Systrarna Mona, pensionerad lärare, och Barbro, hemmafru, har inte mycket gemensamt trots att de vuxit upp i samma familj. Mona är präglad av mörka minnen, Barbro håller fast vid bilden av en lycklig barndom. De få gånger de träffas slutar nästan alltid i gräl och tårar. När Barbro föreslår att de ska åka på en charterresa till Mallorca för att lära känna varandra bättre följer Mona ytterst motvilligt med. Resan får oanade konsekvenser. Mellan dem kommer nämligen Världens Vackraste Man, en ytterst charmerande engelsman som är ägare till Alberts Hall, som tar Mona med storm och gör Barbro mycket misstänksam. Efter veckan på Mallorca är inte mycket sig likt i systrarnas liv.
Lena Ackebo har skrivit en tragikomisk berättelse full av insikt om mänskliga beteenden, vardagliga sorger och längtan efter något annat. Hennes förmåga att avlyssna samtal och ringa in personligheter är osviklig, och det gör Världens vackraste man inte bara till en mycket mänsklig historia om hur kärleken kan drabba en med full kraft när man minst anar det, utan också till en skarpsynt, rolig och rörande skildring av familjer i sönderfall.
Lena Ackebo är prisbelönt bildkonstnär och berättare. Sedan debuten i satirtidskriften Galago 1984 har hon givit ut tio tecknade album, de flesta med samhällskritiskt innehåll. Hon har också regelbundet medverkat i dagspressen och skrivit manus för SVT. Världens vackraste man är hennes första roman.


Lena Ackebo
Världens vackraste man
Natur Kultur Allmänlitteratur
via Storytel
ISBN: 9789127148635
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. Henne känner jag bättre till för serierna :-)

  Ha en bra start på den nya månaden!

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte också mycket om den boken!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Ingen jag känner till.
  Kram Carin

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.