torsdag 27 september 2018

Min älskade älskling av Gabriel Tallent
Min älskade älskling är boken som Stephen King beskrivit som ett mästerverk.
Jag sugs genast in i den suggestiva berättelsen. Den är välskriven och stark, språket är flytande och bitvis är den så otäck och mörk att jag mår riktigt illa. En fantastisk debut!

Turtle Alveston är en överlevare. Vid fjortonårs ålder känner hon skogarna längs med norra Kaliforniens kust bättre än någon annan. Vikarna och öarna är hennes alldeles egna domäner. I hemmet däremot styr hennes karismatiske men plågade far, Martin. Efter moderns död är finner sig familjen isolerad, totalt avskuren från omvärlden. Bortsett från fadern är skolan Turtles enda band till omvärlden. En plats där hon står utanför och betraktas som en ensamvarg.
En dag lär Turtle känna Jacob. En äldre pojke med nära till skratt, som bor i ett stort, välstädat hus. Jacob tittar på henne som ingen annan, som om hon vore en solnedgång. Turtle börjar hon undan för undan ta in mer och mer av världen runtomkring sig. Hon ser för första gången livet med fadern för vad det är, farligt och ohållbart. Tack vare nyfunnen vänskap och förälskelse vågar Turtle börja drömma om ett annat liv. Men för att börja om på nytt måste hon först fly det förflutna med hjälp av alla de överlevnadstekniker Martin hängivet ägnat sig åt att lära henne. Turtles frigörelse är en berättelse om mod och upprättelse. Om hur en tonårtjej både fysiskt och emotionellt kämpar för att få tillbaka sitt liv. 
Min älskade älskling är en makalös debut som hyllats av en hel kritikerkår. Turtles röst bär oss hela vägen genom en angelägen och skakande berättelse, med språk och miljöer som är lika suggestiva som de är oförglömliga.

Gabriel Tallent
Min älskade älskling
Bokförlaget Polaris
recensionsexemplar
ISBN: 9789177950233
Finns hos Adlibris och Bokus

5 kommentarer:

 1. Den skulle jag vilja läsa.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Att Stephen King har lovordat den låter illavarslande för min del. Gillar inte riktigt otäcka böcker som skapar mörkerrädlsa hos mig. Fast det är lättare att läsa sånt än att kolla på film. Man slipper den där krypande musiken och dom häftiga och plötsliga ljuden som gör att hjärtat nästan stannar... ;-)

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset. Den måste jag bara läsa. Blir dock lite förvånad över att det är just Stephen King som har lovprisat den. Men visst, han läser säkert annat än sin egen genre. Eller så finns det drag av den i denna bok...

  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag var nyfiken på den redan innan men nu när du skriver att King lovordat den blir jag ju nästan tvungen att läsa den :)

  SvaraRadera
 5. Jag har läst "Älskade älskling" och det är ren och skär skräck, men inte på Stephen King-vis! Den drabbade mig som ett ton sten. Mycket välskriven och väldigt målande. Sista tredjedelen var som ett marathonlopp. Jag var tvungen att pausa ibland, för jag tror att jag höll andan utan att märka det, långa stunder. När boken var slut, var jag det också! Den kändes i HELA kroppen. Men som sagt, väl värd att läsa och en makalös debut

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.