torsdag 6 september 2018

Darling Mona av Lena AckeboNu har jag läst sista delen om systrarna Mona och Barbro och kan bara konstatera att Ackebo lyckas knyta ihop säcken på slutet. Alla de röda trådarna binds med andra ord samman. Det har varit en härlig läsning.

Monas och Barbros mamma har just dött. Mona måste lämna sin älskade Albert och sitt nya hem på Mallorca för att åka till begravningen i Stockholm.
Med hjälp av sin dagbok försöker Mona se tillbaka på sin barndom, på vad som faktiskt är hennes egna minnen, och vad som snarare är en bild som hennes mamma har skapat. Och väl i Stockholm vill Mona också göra upp med en annan del av sitt liv. Hon stämmer möte med exmaken Torbjörn för att erbjuda honom sin vänskap. Ett möte som får henne att se såväl på honom som på sig själv med andra ögon.

Lena Ackebos romaner om systrarna Mona och Barbro, "Världens vackraste man" och "Kära Barbro", har blivit älskade av både läsare och kritiker för sin förmåga att gestalta livets skiften i stort och smått. Tillsammans med årets roman "Darling Mona", den sista delen i trilogin, skildrar de med skärpa och ömhet hur svårt det kan vara att frigöra sig från det förflutna, hur en syster vågar skärskåda sig själv och förändras och hur den andra klamrar sig fast vid en självbild som också snärjer henne.

Lena Ackebo debuterade som romanförfattare med "Världens vackraste man" 2016, uppföljaren "Kära Barbro" kom 2017. Hon har tidigare varit verksam som bildkonstnär och har givit ut tio tecknade album.


Lena Ackebo
Darling Mona
Natur Kultur, allmänlitteratur
via Storytel
ISBN: 9789127157477
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Låter som en bra serie - tack för tipsen :-)

    Ha en härlig torsdag!

    SvaraRadera
  2. Denna inser jag att jag inte har läst så tack för tipset! Klart att jag vill veta hur det går.

    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.