lördag 22 september 2018

Brun flicka drömmer av Jacqueline WoodsonVilken underbar uppväxtskildring Brun flicka drömmer är. Så poetisk och vacker, och samtidigt så tankeväckande.

Brun flicka drömmer är Jacqueline Woodsons memoarer skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Ömsint och starkt leder varje rad in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen. 

Jacqueline Woodson har skrivit ett trettiotal böcker och är flerfaldigt prisbelönt. Hon tilldelades ALMA-priset 2018, är läsambassadör i USA (2018-2019) och har valts till Barack Obamas "O" Book Club. 

ALMA-juryns motivering: "Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp."
Jacqueline Woodson
Brun flicka drömmer
Natur Kultur Allmänlitteratur
via Storytel
ISBN: 9789127159266
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Att växa upp som svart på 60- 70-talet kan inte ha varit en dans på rosor. Jag blev väldigt berörd och gripen när vi besökte National Civil Rights Museum i Memphis, på och bredvid det motell där Martin Luther King blev skjuten. Tänk att det ändå är så nära i tiden, och skrämmande att det fortfarande pågår...

  SvaraRadera
 2. Den boken måste jag läsa! Även om mycket har gått framåt, tack och lov, så är det inte alltid lätt att vara färgad i dag. Min systerdotter som är adopterad kallades för "brunis" i förskolan och gissa vem som gick i taket då... sorgligt men sant.

  kram

  SvaraRadera
 3. Hört väldigt mycket bra om den!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.