tisdag 7 augusti 2018

Veckans topplista, v 32 Årets bok 2018

Äntligen är veckans topplista tillbaka efter sommaruppehållet. Den här gången ligger fokus på de nominerade böckerna till Årets bok. Jag har listat mina topp fem favoriter, så långt bort från deckargenren jag kan komma. Dock är det bara två ... kanske tre av tolv, minns inte helt, som inte innehåller död av något slag! Dessvärre finns det bara en bok i feelgood-genren; Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan. Inte den bästa av sitt slag kanske, men jag röstar ändå på den varje dag, lite som en markering. Jag önskar större bredd rent genremässigt. Alla svenskar uppskattar inte deckare. Feelgood tycker jag dessutom är en genre som har fått oförtjänt dåligt rykte. Somliga tycks tro att allt bara är förutsägbart, rosenrött och romantiskt. Så är det inte alls. Riktigt bra feelgood beskriver livet, så som det ser ut, med alla dess skiftningar. Men till skillnad från deckare, som också är förutsägbart i sitt slag, innehåller den (för det mesta) ingen ond bråd död utan slutar mer lyckligt. Men för den sakens skull inte alltid "bra".Det går att rösta en gång varje dag, fram till slutet av augusti. Jag har hunnit läsa nästan alla böcker och har medvetet valt att inte läsa Den svavelgula himlen och Koka björn. Två böcker som jag påbörjade men avslutade några sidor in. Kvinnan i fönstret är jag dock nyfiken på, trots sin genre. Eventuellt läser jag den.

17 kommentarer:

 1. Niemi tycker jag om, kanske läser den nån gång.

  SvaraRadera
 2. Vi har två gemensamt ser jag. Stanna hos mig är ju verkligen läsvärd. Nej och åter nej hoppas jag läsa innan jul i alla fall.:-j jag har haft intresse för 1793, men jag har sett att den ska vara så otäck såjag hartänkt hoppa över den.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar happy endings - mer feelgood åt folket! :-)

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 4. Håller med dig om vad bra feelgood ska innehålla!

  SvaraRadera
 5. Jag gillar feelgood - ibland behöver man något som muntrar upp en i en annars mörk värld. Kan hålla med dig om genrens rykte. Tyckte det var väldigt många historiska böcker nominerade i år.

  SvaraRadera
 6. Har läst två av de nominerade böckerna. Colgans bok är jag nyfiken på och kommer nog säkert att läsa så småningom.

  SvaraRadera
 7. Jag har läst fyra nominerade däribland 1793. Koka Björn påbörjade jag men insåg att det inte var en bok för mig och läste bara en bit, ganska skönt att en inte vill läsa allt ;)

  SvaraRadera
 8. Jag har läst en del av dem nu men har ännu inte röstat. Kanske är det dags att göra sin röst hörd... Feelgood behövs för även om jag tycker om deckare och spänningsromaner så vill jag ha lite variation!

  Kram

  SvaraRadera
 9. Inte läst någon av dom.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 10. Bra brandtal där om feelgood! Jag håller med, bra feelgood är inte rosenrött och puttenuttigt.

  Colgans och Alfredssons böcker har jag olästa i hyllan, får se när jag kommer till dem :)

  SvaraRadera
 11. Nej och åter nej har jag inte köpt hem, men det skall jag nog göra. Har läst fyra av dem än så länge och har fyra till i bokhyllan.

  SvaraRadera
 12. har läst Nej och åter nej och Stanna hos mig. tänker läsa Colgan och 1793

  SvaraRadera
 13. Vad intressant att läsa dina synpunkter! Stanna hos mig tycker jag bäst om av böckerna jag har läst. Colgans bok tyckte jag var alldeles för lik den förra boken jag läste av henne, som att hon utgått från samma mall. Samtidigt är ju feelgoodböcker förutsägbara och det är lite en del av genren. Westö är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 14. Jag förstår hur du tänker med Colgan, men det var nog inte den bästa feelgoodboken från det gångna året.

  SvaraRadera
 15. Svenskar älskar verkligen deckare. Själv var jag ganska skeptisk till deckare tills jag började få deckare som recensionsex och faktiskt gillade många av dem. Bästa deckarna tycker jag ofta är de som fokuserar på det psykologiska spelet, relationerna. Jag tyckte att Annabelle var en sådan deckare. Mer en spänningsroman än en deckare egentligen. 1793 skall vara så rå, så jag har dragit mig för att läsa den.

  SvaraRadera
 16. Koka björn är jag nyfiken på. Har faktiskt lite svårt att förstå hur man väljer ut böcker till den här nomineringen men en lista är alltid en lista :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.