lördag 11 augusti 2018

Sockerdrömmen - glutenfri magi i köket av Linda Klintefjord

Idag är det helg, och vad passar inte bättre än att tipsa om en fin receptbok med en massa härliga bakverk?!

Jag har länge, i flera år, letat bra glutenfria recept. Det är svårt. Ibland hittar jag något när jag googlar runt, ibland hittar jag ett recept i en bakbok, men jag har aldrig riktigt haft dem samlade. Det har jag saknat.

Jag och Chris hittade Sockerdrömmar på biblioteket och lånade hem. Eftersom det var perfekt tid för lavendel blev lavendelkakorna det första jag testade. Med viss skepsis. Att trilla glutenfria kakor är nästintill omöjligt. De blir bara torra och faller isär och sedan blir smaken dessutom därefter. Den här gången gick det så bra! Degen var lättarbetad och kakorna blev spröda och goda. Smaken av lavendel är så pikant. Jag blir sugen på att sitta med fint porslin och dricka te när jag äter mina kakor. Men den går att utesluta för den som inte uppskattar blomsmaken.

Hittills har jag testat två recept i boken. Även Hovtårtan har bakats. En söt och syrlig tårta helt i min smak.

Dessvärre är boken svår att få tag i. Den är slutsåld på förlaget, men den går ju alltid att låna på biblioteket. Jag lyckades hitta ett fint exemplar på Bokbörsen men kontaktade även författaren som har några exemplar kvar att sälja. Om någon är intresserad.

Beskrivning

Vem säger att guldkant på tillvaron bara är för dem utan allergier?
Kliv in i min värld och låt dig inspireras av färgglada och vackert pyntade, underbart välsmakade godsaker för alla utan allergier – och de med glutenintolerans.
Du kommer att hitta frukostfrallor och den godaste kavring jag ätit i samlingen. Det finns muffins och det finns semlor. Sen finns det även det där lilla extra, det som jag hoppas ska väcka din nyfikenhet och dina smaksinnen. Vad sägs om citron och lakritscheesecake, chokladkaka med rödvin, kakor med matchate eller lavendelkakor?!
Det finns också ett helt avsnitt om dekoration och enkelt pynt för att göra kakorna och världen lite vackrare.
Du kommer även bjudas på en resa – en historia – smarta tips varvas med goda recept, inspirerande bilder och roliga anekdoter om resan mot min sockerdröm.
Välkommen, låt dig väl smaka och ett stort lycka till i köket!
Boken innehåller ett 70-tal recept: Småkakor, mjuka kakor och pajer, efterrätter och konfekt, tårtor och dekorering, bröd och bullar, tips och trix.
”Vi har alltid älskat att pyssla i köket båda två, min man och jag. Jag med min gammelmorfar, bagaren, som förebild och Micke – ja, jag brukar ibland skämtsamt säga att han skulle bli en bättre hemmafru än vad jag skulle bli.
Men så kom då den där hösteftermiddagen, jag minns den väl. Min man öppnade brevet med provresultatet och jag såg i hans ögon hur hans värld föll i spillror runt honom.
Glutenintolerans…
Får vi nöja oss med smaklösa köpekakor och fryst bröd nu?
Där och då grodde fröet till det du håller i handen. Mina recept, mina samlade erfarenheter, tips och idéer. Min väg mot väldoftande, hembakta och alldeles underbara bakverk. De flesta recept har jag själv skrivit helt från grunden, några är omarbetade gåvor från vänner och ytterligare några har grunden i min älskade mors receptsamling.
Jag är mycket noga med att poängtera att mina bakverk inte är det glutenfria alternativet. De är för alla – även den gluten-intolerante.”

4 kommentarer:

 1. Jag har också gjort lavendelkakor när vi bodde i Sverige. Min gubbe tyckte det smakade tvål. Bra när man kan göra kakor och bröd som alla kan äta utan problem.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Härligt när man hittar en bra bok med användbara recept. Lavendel i kakor är jag dock tveksam till. Kanske förutfattade meningar men...

  Kram

  SvaraRadera
 3. jag har alltid bakat rulltårta på potatismjöl, kokoskakor också populärt ❤️

  SvaraRadera
 4. (kokostoppar; kokosflingor 200g, smör 50g, socker 2 dl, 2 ägg - lätt som en plätt :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.