torsdag 30 augusti 2018

Orkidébarnet av Charlotta Lagerberg Thunes


Orkidébarnet kom till mig som recensionsexemplar från författaren. Jag hade läst om den på Instagram och insåg att den handlade om narcissism och HSP. Ämnen som ligger mig varmt om hjärtat. Jag får rysningar när jag läser. Bitvis känner jag igen mig och min egen uppväxt. Några meningar, stycken eller känslor skulle jag själv ha kunnat skriva. Det blir så påtagligt, så hudnära. Det är en stark berättelse.

Samtidigt tror jag att Orkidébarnet hade fått större liv och känts ännu mer närvarande om den gestaltats istället för att berättats. Nu känns den som en föreläsning och alla gammaldags ty anser jag stör läsningen. Det är synd, för ämnet har stor potential och jag tror att många skulle känna igen sig. Men nu blir den inte så levande att den på allvar berör eller dröjer sig kvar.


Boken handlar om flickan Lovisa som man får följa från barn till vuxen. Hon är högkänslig och växer upp i ett hem där alla känslor stängs inne och där hon bär på vuxnas känslor. Ett Orkidébarn föds med en extra sårbarhetsgen och författaren har försökt belysa skönlitterärt vad som händer med en sådan personlighet när man inte speglas positivt och hur olika barndomstrauman kan komma att påverka mönster, livsval och upplevelser. Boken är den första i en serie.


Charlotta Lagerberg Thunes
Orkidébarnet
Lottas text och skrift
recensionsexemplar
ISBN: 9789198107319
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.