måndag 13 augusti 2018

Månadens klassiker - augusti - Mordet på orientexpressen
Jag har inte läst så många Agatha Christy, knappt ens en handfull. När jag valde ut mina sex klassiker inför sista halvan av året valde jag därför den smått legendariska Mordet på orientexpressen. Trots att jag inte är en deckarfantast.


Jag läste någonstans att högkänsliga människor har svårt för just deckare, mycket tack vare, eller på grund av att de är så medkännande och alltför blödiga. De tar lätt på sig andra människors sinnesstämning och det stämmer väl in på mig. Det är också därför jag helst inte läser genren, eller skriver den, trots att det är en genre som rönt stor framgång. Men det passar inte mig. Jag mår helt enkelt alldeles för dåligt och tar på mig karaktärernas skräck och sorg. Det blir för jobbigt.


Hittills, en bra bit in i Mordet på Orientexpressen tycker jag trots allt mycket om den. Jag är inte förvånad. Christie beskrivs trots allt som kriminalromanernas drottning. Dessutom skriver hon mer detektivromaner än blodiga deckare, vilket jag uppskattar.

3 kommentarer:

 1. Jag delar helt din uppfattning om Agatha Christie. Hon har en elegans som moderna thrillerförfattare har. Nu ska det skvätta blod och hjärnsubstans överallt. Så icke hos Christie. Visst finns det ett lik eller två, men då är det mer så att det ligger ett lik i biblioteket med en kniv i ryggen. Därefter är det nog. Inga ingående beskrivningar av eländet. Ja, jo, i just Mordet på Orientexpressen är det fler än ett knivhugg, men du förstår hur jag menar ;)

  SvaraRadera
 2. Christie kunde verkligen sina saker och hennes böcker har en annan finess. Det kan nog passa många.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Hon skrev verkligen bra böcker! Kluriga som sjutton. Vill läsa mer av henne :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.