tisdag 3 juli 2018

Vakuum av Mia Öström


Vakuum är en bok för unga vuxna när den är som allra bäst. En favoritkategori! Den är underbar, gripande, sorglig, stark och välskriven. Språket är spännande och målande och alla känslor är rikt gestaltade. Allt finns här. Smärtan, saknaden, sorgen, vanmakten, sökandet. Berättelsen är ömsint och vacker.

I Jonnas familj är man mycket för ordning och reda. Var sak på sin plats. Vissa i huset och andra på kyrkogården. Det är snart ett år sedan hennes storebror Johan tog sitt liv, och tydligen hög tid att städa ur hans rum och göra om det till arbetsrum. Men vad rör det Jonna? Hon är ju inte där, hon svävar omkring i tomma rymden, så långt bort man inte kan komma. Samtidigt går hon omkring på marken, med Johans vinterjacka på sig. Och i jackfickan hittar hon en lapp, som får henne att ta tåget norrut.

Mia Öströms första ungdomsbok Skuggsommar kom ut 2015. Hennes andra roman för unga, Vakuum, är en obarmhärtig skildring av sorg, med ett språk som skulle kunna skära genom sten. Det är en berättelse om förlust och tomhet, men också om att öppna upp, släppa in och fylla tomrummet inuti med känslor. Om att släppa in andra människor, och hitta sin plats på jorden.

Mia Öström
Vakuum
Gilla böcker
ISBN: 9789188279408
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. Låter som en viktig och gripande bok. Spännande med, det där med var lappen ska föra med sig.

  Ha en fin Sverigematchdag! Du kanske får feeling idag igen :-D

  SvaraRadera
 2. Lät bra tycker jag.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Den låter fantastisk tycker jag : härligt när man hittar en sådan bok!

  Kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.