söndag 29 juli 2018

Söndagens smakbit v. 30


"För närmare tre decennier sedan hade deras vägar mötts ute på golfbanan. Hjalmar hade hjälpt Kerstin tillrätta hennes första dag som klubbmedlem, hade peppar henne när hon kämpade sig igenom momenten för Grönt Kort och hade erbjudit på uppfriskande lemonad i träningspauserna. Sedan den dagen hade de varit oskiljaktiga. Det visade sig att de inte bara delade samma intresse för golf, dessutom jobbade de inom samma bransch. Hjalmar var bankdirektör på Västgötabanken i grannkommunen och Kerstin satt i kassan på Allemansbanken i Sandköping. Tre månader senare gifte de sig. Det blev ett romantiskt kyrkbröllop och sedan storslagen fest på Solstads Herrgård. Nio månader efter vigseln föddes sonen Måns. Deras äktenskap blev lyckligt, men med de toppar och dalar som hör äktenskapet till. När Måns var två år köpte de ett stort hus med strandtomt i stadens exklusiva område. De umgicks i finare kretsar och gick ofta på galor, invigningar och finare bjudningar. Måns visade sig ha läs- och skrivsvårigheter, dyslexi, vilket gjorde att han valde att inte studera vidare efter gymnasiet. Hjalmar hade varit bekymrad över det, hade hoppats på att sonen skulle utbilda sig till ett akademiskt yrke med god inkomst. Måns hade dock stått på sig och fick så småningom arbete på ett militärt förråd där han påstod sig trivas utomordentligt. Föräldrarnas pengar hade aldrig intresserat honom. Någon ekonomisk hjälp ville han absolut inte ha, vilket var oerhört frustrerande. Hon försökte kompensera det genom att ge extra dyra priseter vid födelsedagar och jul."

s. 94 ur Småstadspuls av Karin M. Karlberg.
Läs mer om boken här eller här

För fler smakbitar, klicka här

15 kommentarer:

 1. synd, idag finns det ju så mycket hjälpmedel, och på universitet kan man få lyssna på kursmaterialet som talböcker.

  SvaraRadera
 2. Hannele: Ja, det är synd om dyslexi ska sätta käppar i hjulet för studier. Varesig det gäller grundskola, gymnasiet eller vidare studier på universitet. Det finns som sagt många hjälpmedel. På universitetet, tex. hjälpte jag en medstudent med dyslexi. Vi var i samma grupper hela tiden så jag kunde stötta henne. Det går till och med att ansöka om ersättning för ett sådant uppdrag, något jag förvisso inte gjorde. Men som sagt, det finns hjälpmedel och många vägar att gå. Om det är vad man vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (en blid vän blev klar med studierna med assistent, men på den tiden fick han vänta på sina böcker med blindskrift - idag har man tangentbord för blinda)

   Radera
 3. Wow, ett helt liv bara på några rader. Finns det något kvar att berätta i boken ;)

  SvaraRadera
 4. I dag finns helt andra möjligheter för elever med dyslexi eller läs.och skrivsvårigheter. Tack och lov får jag säga.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten :-)

  Ha nu en riktigt härlig söndag!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Den här boken/författaren kände jag inte till.

  SvaraRadera
 7. Det var egentlig en lang historie fortalt med bare noen få linjer. :-) Jeg tenkte jeg skulle skrive at jeg aldri har prøvd golf fordi jeg ikke forstår attraksjonen, men så fortsatte historien med giftemål og et barn som plutselig var voksent. Jeg kunne fortsatt med at jeg også har litt dysleksi og er veldig glad for retteprogram på pc-en! Men så tenker jeg at kanskje dette egentlig er en romantisk bok som skal fortelle om sønnens eskapader? :-)
  Ha en riktig fin sommersøndag!

  SvaraRadera
 8. Känner inte till författaren, tack för smakbit

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten! Kände inte till den boken.

  SvaraRadera
 10. helt okänd bok för mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 11. Det var ju som en sammanfattning av en lång historia. Blir nyfiken på vad resten av boken handlar om.

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten.
  Kram Carin

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.