tisdag 31 juli 2018

Skuggsommar av Mia Öström


Tidigare har jag läst Vakuum av Öström. En berättelse som jag tyckte så mycket om att jag genast reserverade Skuggsommar på biblioteket. Det här är Öströms första bok för unga. Tidigare har hon skrivit både noveller och böcker för barn. Hon debuterade med romanen Den du söker finns inte här 2010.

På samma sätt som Vakuum rymmer Skuggsommar en rad realistiska känslor och ett klockrent språk och gestaltning. Men den rymmer också mystik förpackad i en realistisk spökhistoria, om det nu finns någon sådan?! Skuggsommar är avskalad och fin. Som en stor berättelse i kort och koncist format. Jag tycker mycket om den. Men inte lika mycket som wow-Vakuum.

Det är den vackraste sommaren på över hundra år och Rakel hatar varje sekund av den. Hon måste tillbringa hela sommarlovet på en enslig ö långt ute i havet tillsammans med sin kusin, som vägrar prata med henne, och kusinens välmenande men jobbiga föräldrar. Hemma i stan ligger mamma med neddragna persienner och vill inte gå ur sängen.

Men utanför ön reser sig ett gammalt hopptorn ur havet, och på den högsta avsatsen står en dag ett par tvillingar med blekblå baddräkter och långt rött hår. Tvillingarna säger att Rakel kan få bli medlem i deras hoppklubb. Hon måste bara utföra tre uppdrag först, för att visa att hon är värdig att vara med i klubben och få dyka från hopptornets högsta avsats. Fast Rakel är ju världens räddaste och kan inte dyka.

Vilka är egentligen tvillingarna? Vad är det för hemlighet de har, som de inte vill dela med Rakel? Varför får Rakel aldrig komma hem till dem? Hon är inte ens säker på vilken av öarna de bor på. Och uppdragen de ger Rakel blir svårare och svårare. Och farligare. Gränserna mellan vad som är lek och allvar, och vad som är verkligt och inte, suddas ut och förvandlar den heta sommaren till något som Rakel kommer bära med sig för alltid.
Mia Öström
Skuggsommar
Gilla böcker
ISBN: 9789186634742
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. ny författare för mig, tilltalande omslag

  SvaraRadera
 2. Samma för mig, en helt ny författare.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Ny författare men boken lät inte helt fel alls...

  Kram

  SvaraRadera
 4. Spöken tilltalar inte mig, speciellt inte det som möter mig i spegeln varje morgon... ;-)

  Ha en fin onsdag!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.