tisdag 17 juli 2018

Juli månads klassiker: Övertalning av Jane Austen


Min första bok i klassikerutmaningen blev Övertalning. En bok som jag tidigare har läst, men som kommit lite i skymundan för Stolthet och fördom, Emma och till viss del även Förnuft och känsla. Av den här boken minns jag bara små fragment.

Jag tycker mycket om den, på samma sätt som Austens övriga verk skänker en njutningsfull läsning. Jag får mersmak och vill läsa om alla hennes böcker.

När Anne Elliot var 19 år lät hon sig övertalas till att, av ekonomiska skäl, bryta sin annars lyckliga förlovning med den charmige men medellöse sjöofficeren Frederick Wentworth. När tillfälligheterna för dem samman igen åtta år senare, är båda fortfarande ogifta, men nu är Wentworth rik. Dock har han inte förlåtit Anne att hon lät sig övertalas att avvisa honom och han behandlar henne med kyla och likgiltighet. Anne, som för länge sedan har insett att hon borde ha följt sitt hjärta och inte låtit sig påverkas av andras övertalning, ser resignerat och bedrövat på medan Wentworth uppvaktar grannarnas döttrar. Men samtidigt får hon själv en ny beundrare – och en olycka under en promenad vänder upp och ner på saker och ting. Annes vänner och familj försöker fortfarande att påverka hennes beslut, men den mogna Anne förlitar sig nu på sitt eget omdöme. Denna gång kommer hon inte att duka under för andras övertalning.


Jane Austen
Övertalning
Via Storytel
ISBN: 9788771831993
Finns hos Adlibris och Bokus

5 kommentarer:

 1. Den här har jag inte läst av Austen! Men någon gång så :)

  SvaraRadera
 2. Jane Austen gillas skarpt. Älskar hennes skildringar av människor och relationer.

  Kramar

  SvaraRadera
 3. många säger att denna är Austens bästa

  SvaraRadera
 4. Man blir sällan besviken på Austen tycker jag!

  Kram

  SvaraRadera
 5. Måste väl erkänna att jag aldrig läst nån Austen (såvitt jag kan minnas) men en och annan film har jag sett :-D

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.