söndag 15 juli 2018

Genomskinlig - en bok om mobbning och utanförskap av Malin Roca Ahlgren


Genomskinlig är en lättläst, viktig och gripande bok om ämnet mobbning för 9-12-år. Boken passar utmärkt som högläsning och diskussionsunderlag på mellanstadiet. Ett tips är att köpa in boken som en klassuppsättning och arbeta vidare med den utifrån tillhörande lärarhandledning. Det här är en bok att läsa, ta till sig av och diskutera. Roca Ahlgren skriver med stor kunskap och engagemang.

Genomskinlig är en bok att känna igen sig i och en bok att bli hjälpt av. Det är viktigt att prata öppet om- och motverka mobbning. Bara då kan vi slå hål på skammen och skulden hos den utsatta. Bara då kan den utsatta så väl som andra som ser våga berätta och få stopp på mobbningen.

När man inte är omtyckt av andra, är det svårt att tycka om sig själv, svårt att bygga upp ett självförtroende och till och med svårt att vilja vara kvar. Genomskinlig handlar om Livia, 13 år som utsätts för mobbning, men som med hjälp av en lärare lyckas få stopp på det. Boken riktar sig till barn i allmänhet, anhöriga och skolpersonal.Hon satte handen på dörrhandtaget och drog upp det. Vred sig om, såg ingen av dem bakom sig. På insidan av dörren möttes hon av Marias och Mimis blickar. De blev med ens tysta när hon kom in. Hon gick förbi dem och fortsatte mot lärarrummet. På en bänk satt Alex och pillade på sin telefon. Han stank parfym och rök. Han såg henne men tittade bort igen när deras blickar möttes. Livia var van. Hon var ingen, hon var som luft, genomskinlig. Hon hade fått läras sig att spela sin roll och veta sin plats i skolan ända sen mellanstadiet.
Malin Roca Ahlgren (text)
Cajsa Gustafsson (bild)
Genomskinlig
Kikkuli förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789188195586
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. Låter som en bra bok som tar upp något som verkligen inte skulle finnas.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Vilken bra och träffande titel...

  Ha en härlig fotbollskväll - sen är det ÖVER! :-)

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset! Den ska jag kolla upp lite närmare.

  Kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.