måndag 9 juli 2018

Det här får de inte på banken - och 23 andra noveller av kommunalare (bl a. Christoffer Salander)


Åh, nu måste jag få bli lite partisk ... och väldigt mycket stolt. Novellsamlingen Det här får de inte på banken innehåller 24 noveller på temat yrkesliv och innehåller bland annat novellen Bjudgodis av Christoffer Salander. Bjudgodis är inte bara mitt skötebarn. Det är min mans bebis! Jag har varit hans ivrigt påhejande redaktör och cowriter och resultatet blev en mix av våra båda yrken. Det här är så häftigt! För första gången kommer en Salander-text i tryck och snart debuterar jag i bokform. Det går bra nu!

Bjudgodis handlar främst om två kvinnor. Dels om den unga, ensamstående mamman Sherin som inte har råd att sjukskriva sig, trots migrän. Hon har inte råd att jobba 75% heller, men det finns inga heltidstjänster att tillgå. Dels om den äldre Eva som arbetar som barnskötare på en förskola. Tidigare var hon på småbarnsavdelningen men hennes rygg värker av kronisk smärta. Läkaren säger att hon måste lära sig leva med värken och chefen har flyttat Eva från småbarnsavdelningen till den för äldre barn. Nu slipper hon lyfta blöjbarn upp och ner och upp igen. Trots det är arbetet tungt. De båda kvinnornas liv sammanflätas i och med att Sherin lämnar sin dotter Jasmin i Evas goda händer. De möts, de ser tröttheten och värken i varandras ögon men hinner inte säga så mycket mer än ett hej. Stressen drar iväg med dem åt motsatt håll.

Bjudgodis är en berättelse om vanliga människors vardagliga slit. Där jobbet är en del av livet, men långt ifrån ens liv.

Det här får de inte på banken innehåller de 24 bästa novellerna från när Kommunalarbetaren utlyste en tävling bland sina läsare. Berättelserna ger unika bilder från yrken som vanligtvis inte får så stort utrymme i litteraturen. Men framför allt är det texter som väcker känslor  som är roliga, sorgliga, dråpliga.


Christoffer Salander m. fl.
Det här får de inte på banken - och 23 andra noveller
Premiss förlag
ISBN: 9789186743772
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Låter intressant.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Men så roligt och grattis till er båda! Det går verkligen bra nu :D

    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.