torsdag 7 juni 2018

Röd måne av Elisabet Nemert


Jag älskar historiska romaner. För det mesta finns det alltid något att lära samtidigt som den fiktiva storyn oftast är till behållning. Lärdom och underhållning i ett är en perfekt mix. Av Nemert är det här andra boken jag läser även om Röd måne är hennes sjunde i ordningen. Efter Röd måne har Nemert dessutom skrivit ännu fler böcker, så jag har många fler att läsa. Underbart!

Det är intressant att läsa mer om häxjakten under 1600-talet. Boken är spännande och skrämmande med tanke på att berättelsen är hämtad från verkliga händelser. Boken kommer också med en stor portion kärlek vilket skänker berättelsen en mjukare ton och gör läsningen behaglig. I Indra Ingridsdotter har Nemert målat upp ett starkt kvinnoporträtt.

❝ Månen lyser flammande röd den frostiga höstnatten. Året är 1626 och Ingrid Ingemarsdotter rider i sporr­sträck mot sitt hem, gården Näs nära Skokloster. Röd måne är ett djävulstecken, ett lockrop från den onde själv. Då vill man vara inomhus om man är rädd om sin själs salighet.

Plötsligt bryts tystnaden av hjärtslitande gråt och trots sin oro stannar Ingrid till vid vägkanten. Där finner hon ett över­givet nyfött flickebarn. Ingrid förstår att en olycklig kvinna har tvingats lämna barnet åt sitt öde och hon tar med sig flickan hem. Trots efterforskningar i bygden lyckas man inte hitta modern och ryktet går att barnet är trollens bortbyting. Men Ingrid tar henne som sin egen dotter och döper henne till Indra.

Ingrid som är läkekvinna skänker Indra all sin kunskap om de olika växternas botande egenskaper och redan som liten hjälper Indra sin mor i arbetet med de sjuka som söker hjälp. När Ingrid upptäckter att Indra har läkande händer måste det förbli en hemlighet.

När häxjakten sprider sig över landet drabbas även Skokloster och Indra tvingas fly till Stockholm.

Röd måne är en romantisk och fängslande roman om livet i 1600-talets Sverige, om drottning Kristina och den jämnåriga Indra och om hur ödet låter deras vägar korsas. 

Röd måne får en stark:


Elisabet Nemert
Röd måne
Historiska media
recensionsexemplar
ISBN: 9789175455617
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. ny författare för mig, tack för tips.

  SvaraRadera
 2. Ny för mig. Kan dock konstatera att historiska romaner nog inte är min favoritgenre men ibland bli det rätt!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Gillar ibland att läsa detta.
  Kram Carin

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.