tisdag 22 maj 2018

Veckans topplista: v. 21 - mamma!

Jag är mamma till fyra, den största gåvan som finns. Nu på söndag är det mors dag och veckans topplista fokuserar därmed på böcker med temat mamma. Min egen relation med mor är obefintlig, noll, zero, nada. Jag har ingen mamma. Därav också mitt lite "dystra" urval av litteratur. 


 1. Mamma sa att jag var sjuk av Julie Gregory - skrämmande läsning om Münchhausen by proxy, som förmodligen är den mest komplicerade och dödsbringande formen av barnmisshandel, känd idag.
 2. Mamma är bara lite trött av Sara Beischer - om utbrändhet och känslan av att inte räcka till för andra och sig själv. Jag själv har varit utbränd tre gånger och vet precis vad det innebär att försöka bolla (en stor) familj, heltidsjobb, författarkarriär, hund, hus och en enorm vilja att alltid prestera bättre än bäst ... 
 3. Du är inte knäpp ... det är din mamma. Healing för döttrar till narcissistiska mammor - en bok som jag känner igen mig i och som präglat min uppväxt.
 4. Mamma, pappa, pengar av Johanna Ögren och Jenny Rosander Ney - en bok som jag valde just för att det är högaktuellt hemma hos oss med, främst en, tonåring som både vill och behöver bli bättre på att hantera pengar.
 5. Kärlek och stålull av Lisbeth Pipping - är en bok som jag länge har tänkt läsa. Den skildrar en uppväxt tillsammans med en utvecklingsstörd mamma.
Jag har en vision av en mamma. En syn på hur relationen mamma-barn ska se ut. Ömsint, kärleksfull, närvarande, ömsesidig, trygg, nyfiken, vänskaplig, förtroendefull ... I vardagen saknar jag inte längre den relationen, men fortfarande (exemplevis kring morsdag eller barnens födelsedagar och dylikt) kan jag komma på mig själv att tänka; tänk om! Det går inte att sticka under stol med att en drömrelation med en mamma hade varit ... just en dröm. Men samtidigt vet jag att långt ifrån alla har den relationen. När den inte fungerar ALLS och istället får en att må dåligt finns det egentligen bara en utväg. I alla fall för mig. Och det var att gå. Men ändå ... den där visionen. Den där drömmen. Tänk om!12 kommentarer:

 1. verkar vara intressanta mammaböcker, läst bara en.

  SvaraRadera
 2. Hmm... Inga feelgood-böcker direkt...

  Ha en härlig tisdag!

  SvaraRadera
 3. Känner igen din situation Och det viktiga där är faktiskt att skydda sig själv och se till att man mår bra! Har bara läst en av böckerna på din lista. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 4. Tyvärr fungerar inte alla mammarelationer så som man skulle önska. Visst är det en sorg även om du har markerat och lärt dig att leva med det. Ibland har man inget val!

  Kram

  SvaraRadera
 5. Kärlek och stålull har det talats mycket om. Beischer också. Münchhausen by proxy är så hemskt att en inte orkar läsa om det

  SvaraRadera
 6. Mamma är bara lite trött har jag tänkt läsa. Tack för fina tips!

  SvaraRadera
 7. Mamma sa att jag var sjuk låter som riktigt jobbig läsning.

  SvaraRadera
 8. Mamma är bara lite trött har jag läst, skulle hemskt gärna vilja läsa Mamma sa jag var sjuk.

  SvaraRadera
 9. "Mamma sa att jag var sjuk" vill jag läsa. Jag har sett det beteendet på nära håll när vi var kontaktfamilj till barn. Fruktansvärt. "Du är inte knäpp... det är din mamma" vill jag också läsa. Jag tror att vi har en liknande uppväxt i det avseendet. Men vi har också samma inställning till våra barn, den största gåvan som finns. Tack för tips, jag skall beställa den blå boken nu.

  SvaraRadera
 10. Jag känner att jag börjar upprepa mig den här veckan, jag har inte läst någon av dina. Heller :)

  SvaraRadera
 11. Intressant lista, inte läst någon. Tack för tips!

  SvaraRadera
 12. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.