onsdag 9 maj 2018

Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò


Stanna hos mig fängslade mig totalt. Det är en välskriven debutroman där språket, miljön, karaktärerna och känslorna är målande och närvarande. Berättelsen ger mig som läsare en inblick i den afrikanska kulturen som jag läser alltför lite om. Jag känner så för den unga, barnlösa Yejide och för kvinnornas kamp i 1980-talets Nigeria.

Det är inte svårt att förstå att den här boken är en av de nominerade till Årets bok 2018.

Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.
Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten.
Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.
Stanna hos mig är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet. Det är en berättelse om hur skört ett äktenskap kan vara, om den enorma längtan efter barn och om hur en familj kan gå sönder. Det är också en roman om hur gamla traditioner möter en modern värld med nya värderingar.

Ayòbámi Adébáyò föddes i Lagos, Nigeria. Hon är litteraturvetare och litteraturskribent. Stanna hos mig ärhennes debutroman, den fick ett fantastiskt mottagande när den utkom i Storbritannien, blev nominerad till Baileys Womens Prize for Fiction och har hyllats av recensenter och läsare.Ayòbámi Adébáyò
Stanna hos mig
Piratförlaget
via Storytel
ISBN: 9789164205049
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. Jag undrar bara lite... Hur många accenter hit och dit får man ha i ett namn? ;-)

  Ha en finfin dag!

  SvaraRadera
 2. Den måste jag absolut läsa! Hoppas bara att vårt bibliotek har denna. Om inte får det bli ett inköpsförslag till.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Den vill jag läsa.
  Kram Carin

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.