söndag 20 maj 2018

söndagens smakbit: v. 20

Familjekonflikter


Min äldsta dotter ringer och säger att hon har något viktigt att prata om. Jag hinner tänka; gravid, aids, blivit ihop med någon av mina kompisar innan hon berättar att hon har satt en bit kyckling i halsen i helgen.
- Sånt händer, säger jag och andas ut.
- Men det känns som om något fortfarande sitter fast.
- Det gör det inte, säger jag lugnande.
- Hur kan du veta det?
- Du pratar ju med mig just nu. Hade du haft ett halvt kycklingbröst som täppte igen luftröret hade det varit lite svårare.
Hon slänger på luren. Jag väntar ett tag, sen ringer jag upp henne.
- Jag blev bara så arg ... hinner hon säga innan jag slänger på luren. Markering.
Sen går ett par veckor av radiotystnad som kännetecknas av att även min fru och yngsta dotter slutar att prata med mig. Solidaritet i sin uslaste form, jag tänker osökt på Stalin och hans plikttrogna undersåtar. Men jag är stark i mitt utanförskap. Ibland gör jag en insats att förklara för min fru att vår dotter behöver raka besked så att hon inte blir en hypokondriker. Jag hör hur duschen startar på andra sidan dörren, men jag vet att mitt budskap går fram.

s. 218-219 ur Vi gör ingen stor sak av det här - samlade absurda betraktelser 
av Anders Tempelman

"Det här är boken du tar med på en resa när du vill ha sällskap utan att behöva ta dig igenom en hel roman, men ändå vill göra ett intellektuellt intryck. Det här är boken du ger bort i present, när blommor eller en flaska vin inslagen i folie inte riktigt gör jobbet. Vi gör ingen stor sak av det här är en rolig, bisarr och träffsäker bok om vår galna värld."

Läs mer om boken här eller här.

Kika här för fler smakbitar

16 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten, den gör mig verkligen nyfiken på boken. Omslaget tilltalar mig inte. :)

  SvaraRadera
 2. Hmm... Spontant kändes det inte som en bok för mig men man ska aldrig säga aldrig!

  Kram

  SvaraRadera
 3. verkar rolig.... tack för smakbiten

  SvaraRadera
 4. Jag känner ju inte till hela historien, men en bit kyckling som sattes i halsen för några dagar sedan kan jag nog inte betrakta som något viktigt :)

  SvaraRadera
 5. Tack för den smakbiten.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 6. Hmmm... Jag kommer ändå aldrig att kunna göra ett intellektuellt intryck, så jag skippar nog den boken ;-)

  Ha en fin pingstdag!

  SvaraRadera
 7. Den har jag läst nyligen, men ännu ionte hunnit recensera. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Det hørtes virkelig interessant ut. Den boken må jeg skrive opp på leselisten min.
  Takk for tips og ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten. Okänd bok för mig. Smakbiten får mig att undra lite :-)

  SvaraRadera
 10. Nu blev jag förvånad, ögonbrynen åkte upp och munnen bildar ett litet ooo. Måste kollas upp, tack för smakbiten

  SvaraRadera
 11. Sett boken tidigare, men med tanke på bokomslaget trodde jag det var något helt annat än vad det nu alltså verkade vara... Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten! Kände inte till den här, omslaget var lite annorlunda, hade nästan väntat mig en annan slags smakbit ;)

  SvaraRadera
 13. helt okänd bok. omslaget tveksamt. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 14. Vilken härlig smakbit :) Blir sugen på boken direkt!

  SvaraRadera
 15. Fascinerende smakebit; takk :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.