fredag 18 maj 2018

Polarnatt av Frida Skybäck


Del ett, Norrsken, i trilogin om systrarna Stiernfors grep tag i mig och slutade med en cliffhanger som gjorde att jag genast "blev tvungen" att kasta mig över Polarnatt. Dock griper inte Polarnatt tag i mig lika starkt. Jag tycker att den spretar iväg lite grann och berör mig inte lika starkt. I Polarnatt har huvudfokus flyttats från Cecilia till systern Elisabeth, som är en stark och driftig kvinna. Fokus ligger på klasskillnader, homosexualitet och kvinnlig frigörelse. Det blir, för mig, en trovärdig kamp då systrarna Stiernfors försöker, men inte alltid lyckas. Det här är med andra ord inte en rakt igenom rosaskimrande feelgood, utan en realistisk historisk romantrilogi.

Elisabeth Stiernfors står i tur att gifta sig och sammanförs med den osympatiske friherren von Strauss. När den fattige språkadjunkten Mathias Storm förälskar sig i henne ställs hon inför ett svårt val och den enda hon har att anförtro sig åt är sin kammarflicka Vera. Det leder till en vänskap som växer sig allt starkare – men som också blir allt mer komplicerad. Till sist vet Elisabeth varken ut eller in. Vem är den rätte för henne och vad händer med Vera om hon gifter sig?
Samtidigt kämpar storasyster Cecilia för att få sitt äktenskap med Jacques Rousseau att fungera. Hon vantrivs på den nergångna Apelgården och snart förstår hon att huset bär på en mörk hemlighet. När ett litet barn lämnas vind för våg på gården och Jacques förbjuder Cecilia att hjälpa det tvingas hon ta ett svårt beslut …

Jag ser mycket fram emot bok nummer tre som jag vet är på gång ...


Frida Skybäck
Polarnatt
Bokförlaget Forum
via Storytel
ISBN: 9789137144795
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Realistiska böcker är ju inte det sämsta :-)

    Ha en fin fredag!

    SvaraRadera
  2. Synd att del två inte levererar på riktigt samma vi men jag kommer ändå att beställa båda.

    Kram och ha en härlig fredag!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.